MSZP: ne egymás kárára támogassák a vállalkozásokat és az önkormányzatokat!

2021.11.05. 08:26
Az MSZP elnökhelyettese azt vélelmezi, hogy az önkormányzatok kárára emelkedik 2022-ben a minimálbér. Komjáthi Imre közölte: a vállalkozások és az önkormányzatok is támogatásra szorulnak, de nem egymás ellenében.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón idézte fel, hogy a kormány bejelentette, sikerült megállapodni a jövő évi minimálbérről. Hozzátette: bár a Fidesz nem hangsúlyozta a bejelentéskor, de nagyon úgy tűnik, hogy az önkormányzatok kárára emelkednek a legkisebb bérek 2022-ben.

Idén a kormány elvette az önkormányzatoktól az iparűzési adó felét és most úgy gondolja, hogy 2022-ben is fenntartaná ezt a felezést, így kompenzálva a cégeket - magyarázta. Komjáthi Imre azt a kérdést tette fel, 

hogyan segítene a vállalkozásoknak és a dolgozóknak az, ha az önkormányzatokat teljesen ellehetetlenítik anyagilag és képtelenek lesznek ellátni feladataikat.

Szerinte ez a lépés csakis a Fidesz önkormányzatokkal szembeni bosszúpolitikájáról és Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének személyes érdekeiről szól, ugyanis az iparűzési adó az egyetlen megmaradt bevételi forrása az önkormányzatoknak. Közölte, kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz lesz azért a felelős, ha csökkeni fog a települési feladatok ellátásnak színvonala.

Komjáthi Imre szerint

az MSZP-nek van javaslata a mindenkinek előnyös minimálbéremelésről: adómentes lenne a minimálbér és 321 ezer forintig mindenkinek emelkedne a fizetése.

 Ez a megoldás semmilyen kiadást nem jelent a kis- és közepes vállalkozásoknak, és az önkormányzatokat sem kellene megsarcolni - mondta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán közölte, jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma; a felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól.