Budapestre érkezett két francia EP-képviselő, hogy az Orbán-rendszer működését tanulmányozzák

2021.11.06. 08:25

Két francia európai parlamenti képviselő, Valérie Hayer, a költségvetési bizottság tagja és Pierre Karleskind, a költségvetési ellenőrzési bizottság tagja Budapestre érkezett. A liberális Renew frakció két tagja korábban már a budapesti Pride-on is járt, amikor a civil szervezetek vezetőivel találkoztak.

Most többek között a Transparency International magyarországi vezetőjével, a CEU igazgatójával, valamint két momentumos frakciótársukkal, Cseh Katalinnal és Orosz Annával találkoztak.

Látogatásuknak az ad súlyt, hogy 2022 elejétől Franciaország lesz az Európai Unió soros elnöke, valamint hogy Angela Merkel német kancellár távozása után Emmanuel Macron francia elnök lesz a közösség legfajsúlyosabb politikusa.

Karleskind azt mondta, hogy azért jöttek el az Orbán-rendszer működését tanulmányozni, mert Franciaországban, amely az Európai Unió nettó befizetője, a magyar jogállamiság kérdése választási témává vált – írja a 24.hu.

Kaptam hívásokat és üzeneteket is a szavazóimtól, akik azt kérdezik: miért adunk pénzt azoknak az országoknak, akik csalnak vele? Nem fizetünk olyan Európáért, ami oligarchákat pénzel Magyarországon és homofób politikusokat Lengyelországban – ezt mondják a szavazóim

– nyilatkozta a politikus. Pierre Karleskind hozzátette, hogy 

Orbán lehetett volna nagy európai vezető, de teljesen elszigetelődött mostanra. Nem fogunk beleavatkozni a magyar választásba, de szeretnénk változásokat látni. Azt sem tudom mondani, hogy a francia elnökség keményebben lépne fel, de azt tudom, hogy változások kellenek, Magyarországnak vissza kell térnie az Európai Unióba.

Valérie Hayer, aki részt vett a magyar helyreállítási alapról szóló tárgyalásokon is, amiről még mindig nincs döntés, közölte: bár hallott olyan pletykákat, hogy a pénzeket napokon belül jóváhagyhatják, de frakciója szeretné elérni, hogy

dobják vissza a magyar pályázatot, mert ez azt üzenné, hogy nem tolerálják a korrupciót.

Ahogy megírtuk, a mechanizmusról tavaly év végén született megállapodás, és az a lényege, hogy az uniós források, pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez köthetik. Az uniós tisztviselők elsősorban a pedofiltörvénynek a melegekre vonatkozó részeit kifogásolják, ezzel kapcsolatban már több ország képviselője is jelezte: amíg nem vonják vissza a törvényt, Magyarország nem kaphat semmit a helyreállításra szánt forrásokból.

Magyarországnak és Lengyelországnak ráadásul sietnie kell, mert ha novemberig nem felelnek meg a bizottság által szabott feltételeknek, akkor év végéig semmiképp sem lehet életbe léptetni a gyors előfinanszírozás eszközét, és így 2021-ben biztosan nem érkezik meg a helyreállítási terv első része.