Nagyon sok eső fog esni novemberben

2021.11.06. 14:11

Novemberben a napi középhőmérséklet országos átlaga 8 fokról hónap végéig 2 fokra csökken. A napi minimumok 4 fokról fagypont alá, a maximumok 12 fokról 5 fok közelébe esnek vissza − írja az Agroinform a havi előrejelzésében.

A novemberben mért legmagasabb hőmérsékletet a rendszeres mérések kezdete óta Körösszakálon mérték 2018-ban, amikor 25,8 fokig csúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezzel szemben a legerősebb lehűlés ebben a hónapban 1988. november 24-én hajnalban volt, akkor mínusz 23 fokig hűlt a levegő Baján.

Az előrejelzés szerint a havi csapadékösszeg területi átlagának sokévi értéke novemberben 50 milliméter körül alakul. A napi értékek viszonylag kis változékonyságot mutatnak: egész hónapban 1–2 milliméter között változnak.

Mint azt tapasztaltuk, november első hete az átlagosnál enyhébb, csapadékosabb időjárást hozott. Az ország nagy részén hét végére 10–30 milliméter közötti csapadékmennyiségre számítanak a meteorológusok. Az északi tájakon 1-2, délen 5-6 fokkal meghaladhatja a hőmérséklet az átlagos értékeket. A hónap első tíz napjában a csapadék mellett tartós ködre is számítani lehet.

November második hetében egy hidegfront vonul át Magyarország felett, aminek hatására november 16-tól kitisztul az idő, de tovább hűl a levegő. Erősödnek a reggeli fagyok, a nappali felmelegedés mértéke pedig csökken.

A hónap közepéig jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, a hőmérséklet közelebb kerül az átlagokhoz.

A hónap harmadik hetében a nyugati megyékben haladhatja meg jelentősen a hőmérséklet az átlagos értékeket. November második felében a sokévi átlagoknak megfelelő csapadékmennyiségre és átlaghőmérsékletre van kilátás.