Nem engedik dolgozni az önkénteseket a Covid-osztályokon

2021.11.07. 20:55

A negyedik hullámban is sokat segíthetnének az önkéntesek, mégsem engedik dolgozni őket a Covid-osztályokon; egy győri kórházban 60 önkéntest képeztek ki tavasszal, de most ők sem segíthetnek az Orvosi Kamara helyi elnöke szerint.

Olyan kritikus szintű ápolóhiány van, amikor a betegellátás minősége gyakorlatilag tarthatatlanná vált, ellátás bizonyos területeken már nem nyújtható

– mondta Szijjártó László, az Orvosi Kamara helyi elnöke az RTL Klub híradójának. 

A csatorna szerint a helyzet a Semmelweis Egyetem klinikáján sem jobb; ott egy beteg arra panaszkodott, hogy már második alkalommal mondták le a műtétjét a koronavírusra hivatkozva. Az egyetem erre reagálva azt írta, hogy „néhány, nem a területéhez tartozó beavatkozást halasztott el” a koronavírusos betegek ellátása miatt, de a sürgős, életmentő műtéteket továbbra is végrehajtják.

Túlterheltségre panaszkodott Varga Zoltán Péter, a Jobbik dunakeszi önkormányzati képviselője, aki egy éve dolgozik ápolóként egy fővárosi kórház intenzív osztályán koronavírusos betegeket kezelve.

Látványos az emelkedés, természetesen ez nagyon leterhelő. Kevesen vagyunk, nagyon kevesen vagyunk

– mondta, hozzátéve: az intenzíven fekvő betegek 92-94 százaléka nem kapott védőoltást.

A csatorna kereste az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de egyelőre nem kaptak választ. A minisztérium pár nappal ezelőtt mindössze annyit közölt, hogy bőven van még kapacitás a kórházakban.