Csak hat alkalommal láttak ilyen madarat Magyarországon, most ismét felbukkant

2021.11.07. 13:13

Ritka madarat láttak Nagykörűtől alig két kilométerre, Tóalja területén. A kékfarkú egy olyan ritka madár Magyarországon, amelynek első bizonyított előfordulása az országban 2010-ben volt – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

A kóborló madarat egyik túrája alkalmával szúrta ki Rimóczi Árpád ökotúra-vezető. A madárra egy gyalogakácos szélén, az ágak között lett figyelmes. Ez a hatodik alkalom, hogy Magyarországon ilyen madarat láttak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a kékfarkú a nevét kék színű farktollairól kapta. Elterjedési területe elsősorban az ázsiai tajgaövezetre és az ázsiai magashegységek fenyveseire, cserjéseire terjed ki.

A kékfarkú Európában csak Finnország és Oroszország északi részén költ, Finnországban az 1940-es évek végén telepedett meg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.