Kiadták a figyelmeztetést, brutális köd jön reggel

2021.11.08. 18:27

Hétfő estére elhagyják a felhők az országot, többfelé párássá válik a levegő, legfőképpen az Északi-középhegység, illetve az Alföld térségében köd is képződhet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Hétfő esti időjárás-előrejelzés
Hétfő esti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

A hét első napjának esti óráiban eső nem valószínű, ha mégis, akkor is csak elhanyagolható mennyiségben. Hideg széltől sem kell tartani, gyenge, esetleg mérsékelt marad a légmozgás. Egy kellemes sétához ideális lesz az idő, persze napfény híján nem árt a réteges öltözködés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a felhősebb déli részeken többnyire 3 és 7 fok között, máshol általában fagypont körül, a fagyzugos részeken mínusz 4, mínusz 5 fok körül alakul.

Kedd reggelig még többfelé kitart a párás, ködös idő, akár ködszitálás is előfordulhat, ám kora délelőttre ez eloszlik, és napossá válik az időjárás. Számottevő csapadék nem valószínű. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, legfeljebb néhol fordulhatnak elő élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 13 fok között várható. 

A változékony időjárásban fronthatás nem lesz, ám a ködös-párásból napsütésesbe váltó idő egyesek szervezetét próbára teszi. Elsősorban ízületi bántalmak jelentkezhetnek a reggeli órákban a kopással küzdőknél, majd a melegedés és napfény okozhat vérnyomás-ingadozást, illetve fejfájást. 

Kedd délutáni időjárási kép
Kedd délutáni időjárási kép
Fotó: OMSZ / met.hu

A reggeli idő duplán veszélyezteti a közlekedőket, hiszen a köd csökkenti majd a látási viszonyokat, illetve a ködszitálás csúszóssá teheti az utakat, így a gyalogosoknak és a járművezetőknek is ajánlott a fokozott figyelem. Délután már a napszemüveg lehet hasznos, különösen azért, mert a borús idő után a szemnek is szoknia kell az élénk napsütést. 

A szerdai időjárás nagyban másolja majd a keddit, visszatér a pára és a köd. Emiatt három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Figyelmeztető előrejelzés 1108
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(via Országos Meteorológiai Szolgálat)