Nézőpont Intézet: nem változtatott a bal- és a jobboldal erőviszonyain Márki-Zay Péter megjelenése

2021.11.08. 09:31

Nem hozott változást Márki-Zay Péter „berobbanása” a bal- és jobboldal erőviszonyaiban – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára küldött legújabb elemzéséből, amely kimutatta, miképpen változott az előválasztás ideje alatt a két politikai oldal támogatottsága.

A kutatócég november elején készített legújabb felmérése szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 56 százalékon áll, ami jobb, mint az előválasztás elején mért eredménye. Az ellenzéki összefogás ugyanakkor gyengül szeptemberhez képest, becsült támogatottságuk jelenleg 42 százalékos.

Mint írják, egy most esedékes választáson egyértelműen a Fidesz győzne.

A Nézőpont heti közvélemény-kutatása a pártlisták legvalószínűbb eredményét az ellenzéki pártok előválasztásának első fordulója után a Fidesz esetében 54 százalékra, míg az ellenzéki pártoknál 44 százalékra mérte.

Az október 4–6. közötti felmérés nem mutatott a baloldal nyilvános belharca ellenére változást a pártpreferenciákban – fogalmaznak. Hozzáteszik, hogy Márki-Zay Péter színre lépésével egyedül a Fidesz erősödött, de csak hibahatáron belül.

A közvélemény-kutató cég szerint egy új személy megjelenése a politikai színtéren hirtelen képes nagy figyelmet generálni az esetek nagy részében, így könnyen szimpatikussá válhat akár széles tömegek számára is.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásai ezer ember telefonos megkérdezésével készültek. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor és településtípus szerint. A mintavétel hibahatára plusz-mínusz 3,16 százalék.