Megszűnhet a kellemetlen szag Nyergesen

2021.11.08. 16:58

Megszűnhet a Komárom-Esztergom megyei Nyergesen terjengő kellemetlen szag, miután a település önkormányzati képviselői legutóbbi ülésükön egyhangúlag fogadták el az Eternit városrészen működő Cembrit Kft. környezetvédelmi tájékoztatóját – számolt be a döntésről a Komárom-Esztergom megyei hírportál

Mint írják, a cég szálcementalapú homlokzati burkolólapokat gyárt, a technológia pedig levegőterheléssel, zajjal, valamint nagy mennyiségű hulladék és szennyvíz keletkezésével jár. 

A tájékoztatóban többek közt szerepelt, hogy ventilátor szívja el a burkolólapok megmunkálásakor keletkező jelentős mennyiségű port, a rendszer ugyanakkor a hulladék 98-99,5 százalékát tartja vissza, amelyet engedéllyel rendelkező átvevőnek adnak át hasznosításra. 

A tisztított szennyvizet a Duna sodorvonalába vezetik. A rendszeresen végzett vizsgálatok eredményei alapján kijelenthető, hogy nem lépik túl a megengedett értékeket az egyes komponensek. 

Az autoklávüzemből nagyjából naponta egyszer engedik ki a szabadba az elhasznált gőzt, a kellemetlen szaghatásra pedig évente egyszer-kétszer érkezik panasz a szűkebb környezetből. 

Idén júliusban aztán befejeződött a gond megoldására indított beruházás. A szabadba kibocsátott gőz hetven-nyolcvan százalékát kondenzálják, fűtési időszakban hőtartamát hasznosítják. A cikk szerint a megoldással a zavaró szaghatást minimálisra sikerült csökkenteni.