Jön a téli álom, erről a kisállatról senki ne feledkezzen meg!

2021.11.08. 17:49

A téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel az őszi lombhullás idején a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ugyanis az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, hogy a kertek, parkok rendezése alatt összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan nyolc fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen.

Nem szabad vasvillával nekiesni a halomnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb, erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel kell átforgatni, így győződve meg arról, nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmok elbontása átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva történik. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi, ezért a halom alapi részéhez jutva fontos odafigyelni a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Az ilyen rakásokat soha nem szabad felgyújtani helyben − figyelmeztetnek a természetvédők, ugyanis a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül.

Január 1-je óta az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.