16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Drágulhat a taxizás

2021.11.08. 17:55

A budapesti taxisok sem tudják tovább tartani a hatóságilag megszabott árakat az utóbbi időben folyamatosan dráguló üzemanyagárak mellett, a szabályozáson csak a főváros változtathat. Ugyanakkor nemcsak Budapesten, hanem Pécsett és Debrecenben is tarifaemelésre készülnek a taxisok – derült ki az ATV híradójának beszámolójából. 

A riportban elhangzik, hogy a vidéki taxitársaságok számára nincsenek hatóságilag meghatározott tarifák, az árakról ugyanis az ottani taxitársaságok vezetői dönthetnek.

Egy pécsi taxisofőr az ATV-nek arról beszélt, hogy nem kizárólag a benzin vagy a gázolaj drágulása áll a viteldíjak emeléséről szóló szándék hátterében, mivel a kötelező biztosítás, az autóalkatrészek, valamint a szervizek is húsz-harminc százalékkal emelkedtek. 

A jelenlegi helyzetet Debrecenben is nehéz fenntartani, egy–három héten belül tarifaemelésre lesz szükség. Nemcsak vidéken, hanem Budapesten is nehéz helyzetben vannak a taxisok. Az utóbbi napokban további áremelkedés történt.

A Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán elmondta, nehéz csökkenteni a költségeket, ugyanis nem a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája az új járművek vagy az alkatrészek beszerzése, szemben a hatóságilag rögzített árképzéssel. Ebben a kérdésben a felek már egyeztettek is. 

A város azt kérte tőlünk, hogy hozzunk létre egy szakmai bizottságot, hogy előkészítsék a javaslatokat, utána pedig valamilyen módon a következő hetekben valamilyen megoldást találjunk arra a problémára, hogy a költségeinkkel párhuzamosan valamilyen szinten a bevételeink is növekedjenek

– fogalmazott a csatornának a szövetség elnöke, aki emlékeztetett: előbb öt éve, míg utoljára 2018-ban volt áremelkedés, akkor 12 százalékkal nőtt a tarifa.   • Hírek
  • Hírek