Kiadták a figyelmeztetést, napról napra rosszabb lesz

2021.11.09. 06:32

Bár ma melegedés kezdődik, de a hét közepétől ismét megjelenhetnek pára- és ködfoltok. A következő napokban száraz, az ilyenkor megszokott maximumoknál melegebbre van kilátás, azonban a hajnalok fagyosak lesznek, szerdán a derült időnek köszönhetően 

−5 fok alatti, északon −10 fok körüli hideggel

is számolhatunk. Ezt egy nagy kiterjedésű, több középpontú anticiklon okozza, amely miatt jelentősen megnő az éjjeli, hajnali ködös területek nagysága, és délelőtt is egyre nehezebben oszlik majd fel. Az ország teljes keleti felében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a tartós, sűrű köd miatt.

A hét utolsó napjaitól újra lehűlés jön, és ezzel együtt a ciklonok tevékenysége is megindul, így egyre nagyobb esély mutatkozik egy télies fordulatra, akár a szezon első síkvidéki havazásával. Szombaton már lehetnek záporok a Dunántúlon, de az igazi változás vasárnap érkezik, egy markáns, masszív hidegbetörés képében.

A hideg levegőt két légörvény segíti lejutni hozzánk, egy jól kimélyült ciklon, illetve egy erős anticiklon párosa. Ennek a két légköri képződménynek a közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el Európa középső és déli területeit, jelentős lehűlést hozva.

Ma számottevő csapadék nem valószínű, a légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 10 és 13 fok között várható, csak a tartósabban rétegfelhős területeken lehet kissé hűvösebb. Késő estére 0 és +6 fok közé csökken a hőmérséklet.