Óriási tömegbaleset a 4-es úton, nyolc autó és két kamion ütközött

2021.11.10. 08:12

Tömegbaleset történt a 4-es számú főúton, Ebesnél, ahol összeütközött nyolc személygépkocsi és két kamion – írja rendőrség.

A 4-es számú főút 210-es kilométerszelvényében 2021. november 10-én 7 óra körül a rendelkezésre álló adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között álló kocsisorba hajtott egy kamion Ebesnél. A balesetben többen megsérültek. A szemle és a műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben az érintett szakaszon, a forgalmat Hajdúszovát irányába terelik a rendőrök. 

A rendőrségi közleményben hozzáteszik: az előrejelzések szerint Hajdú-Bihar megyében többfelé lehetett számítani (tartós, akár sűrű) köd képződésére kora reggel, valamint délelőtt. Napközben csak lassan javulnak a látási viszonyok, a ködös területeken szitálás is előfordulhat.

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike. A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást

– írja rendőrség. Hozzáteszik: az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentett sebességgel kell haladni, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is sok lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot; az előzést pedig lehetőleg mellőzzék az autósok – tanácsolják, hozzátéve, hogy különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Kérik, hogy mindenki számoljon az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt, ami észlelhetőségünket és biztonságunkat sokszorosára növelheti.

(via Police.hu, Katasztrófavédelem)