Hétezer éves falu romjait találták meg Budapesten

2021.11.10. 16:06 Módosítva: 2021.11.10. 16:07

Egy hétezer évvel ezelőtti, őskori település újabb maradványait azonosították a XI. kerület Budaörssel határos részén a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai. 

Az úgynevezett Spanyolréten 2016-ban fedeztek fel egy addig ismeretlen újkőkori (neolitikum) lelőhelyet egy társasház építésénél. Ezt követően további két társasház alapkiemelésénél végeztek feltárásokat.

A régészek szerint a környéken körülbelül hétezer évvel ezelőtt egy település lehetett.

Idén szeptembertől csatorna- és vízvezeték-fektetés kezdődött a közelben lévő Madárhegyen is, amit szintén régészeti munkálatok előztek meg. A régészek itt több mint ötven régészeti korú, földbe mélyített objektumot tártak fel keskeny (hatvan–száz centiméter széles) közműárkokban. Az objektumok zöme egyszerű gödör volt,

ezekből főként a kőkori emberek által hátrahagyott cserépedények töredékei és állatcsontok kerültek elő.

A leletanyag zöme a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúrájának (DVK) úgynevezett Zseliz-csoportjához köthető, bár előfordulnak olyan leletek is, amelyek korábban keletkezhettek. Mindössze néhány kis kerek oszloplyuk utal az ebből a korból jól ismert favázas házak lehetséges elhelyezkedésére – írták.

01-50
Fotó: Régészet.Aquincum.hu / BTM-Aquincumi Múzeum és Régészeti Park

Azt, hogy milyen építmények állhattak ott, a régészek egyelőre nem tudják biztosan, de a közeljövőben lesz még néhány építkezés a környéken, és azok előtt is megelőző feltárásokat végeznek majd. A kutatási eredményekből annyi azonban már most látszik, hogy a neolit lelőhely jóval nagyobb, mint ahogy korábban becsülték, valamint római és avar/Árpád-kori érintettséget is kimutattak a lelőhelyen. 

A régészek szerint vélhetően a terület jó vízellátottsága miatt telepedhettek meg itt az emberek a kőkorban. A jelenleg is csordogáló Spanyolréti-pataktól északkeletre sikerült egy mára már feltöltődött patakmedret is azonosítaniuk a feltárás alatt. Itt később a római korban árkot ástak.

A római kor utáni időkből jelenleg csak egy részben feltárt avar vagy Árpád-kori veremházat azonosítottak, vagyis lehet, hogy akkor már kevésbé volt lakott ez a terület. 

(via Régeszet.Aquincum.hu)