Kötelezővé tehetik a védőoltást a parlamentben

D MTZ20211103017
2021.11.10. 18:54 Módosítva: 2021.11.10. 18:58

Kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás beadása a magyar Országgyűlésben – csípte el a tájékoztatást az Azonnali a parlament hírleveléből.

A dokumentum szerint 2021. december 31-ig nekik és minden egyéb országgyűlési alkalmazottnak kötelező legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatnia magát, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni.

Ha valaki mégsem oltatja be magát, 2022. január 1-jétől fizetés nélküli szabadságra küldik, ez alatt a teljes körű egészségügyi ellátásra sem lesz jogosult, és ezt távmunkával sem válthatja ki. A helyzet egészen az oltás felvételéig így marad.

„Valamennyi alkalmazott biztonsága, valamint az egészség és élet megóvása érdekében kérem szíves együttműködésüket” – zárja az üzenetet az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György.

A rendelkezés felveti a kérdést, hogy az alkalmazottak mellett hány képviselő oltatlan. Ahogy az Azonnali is rámutat, minden párt kommunikációjában oltáspárti, leszámítva a Mi Hazánk Mozgalmat, amely a szabadságjogokra hivatkozva nyíltan oltásellenes kommunikációt folytat

A rendelet célja vélhetően az, hogy a képviselők példát mutassanak.

Mint ismert, a kormány átpasszolta a munkáltatóknak a döntést, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára. A versenyszektorban sok munkáltató azonban kivár, amit a munkaerőhiánnyal indokol. 

Az Index.hu megküldte kérdéseit az Országgyűlés sajtójának a kötelező oltással kapcsolatban, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

(via Azonnali)

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)