16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Parlament előtt az állatvédelmi törvény szigorítása – az ellenzék nem elégedett

2021.11.10. 06:49
Országos Állatvédelmi Alapot hoznának létre, valamint sok egyéb intézkedés mellett a szaporítók hirdetéseit is végleg betiltanák.

Az Országgyűlés ma hét előterjesztésről tart általános vitát, köztük az állatvédelmi törvény szigorításáról is. A parlament hétfőn kezdődött ülésének harmadik napja reggel 9 órakor kezdődik.

A képviselők elsőként az igazságügyi miniszter büntetőjogi törvénymódosító javaslatáról mondhatják el a véleményüket, ezt követően kerül napirendre az állatok védelme érdekében kezdeményezett büntetőjogi tárgyú indítvány. A javaslat elfogadása esetén jelentősen szigorodhat az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás elleni fellépés jogszabályi környezete.

Frissítés: az ellenzék szerint komolyabb lépésekre van szükség

Az állatvédelmi törvény szigorításával kapcsolatban ma délelőtt az ellenzéki pártok külön sajtótájékoztatót tartottak Parlamentben, ahol elmondták, hogy a kormány javaslata nem elég átfogó, a javasolt intézkedések nem elegek, és azok túl későn is érkeztek. 

Köszönjük a civilek áldozatos munkáját, de úgy gondoljuk, hogy az állatvédelem az állam feladata. Éppen ezért egy Országos Állatvédelmi Alap létrehozását kezdeményezi a demokratikus ellenzék. Ha kormányra kerülünk, akkor önálló költségvetési tételként fog szerepelni az állatvédelem a magyar nemzeti költségvetésben

– mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, hozzátéve hogy legalább 15-20 milliárd forintban gondolkodnak, az állatvédelem ugyanis egy hatalmas terület.

A pártok arra is kitértek, hogy az Országos Állatvédelmi Alap biztosítaná 

  • a civil szervezetek, valamint az állami fenntartású intézmények, és a különböző programok támogatását,
  • segítségével létrejöhet egy civil pályázati alap és egy minőségbiztosítási rendszer,
  • hozzájárulna az országos ivartalanítási programok megszervezéséhez, 
  • és a gazdátlan állatok népszerűsítését is finanszírozná.

Mindezek mellett a pártok között konszenzus van abban, hogy a szaporítást a lehető legszigorúbban kell büntetni, üldözni, ezért törvényileg tiltanák az ezzel kapcsolatos hirdetéseket.

Más is terítékre kerül ma

Az ülésnap további részében szó lesz az ingatlan-nyilvántartást érintő változtatásokról, valamint a kormány agrárgazdaságok átadásáról szóló törvénymódosító javaslatáról is. A parlament ülése csütörtökön folytatódik és november 15-én, hétfőn ér véget.  • Hírek
  • Hírek