új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Városháza eladásának ügyéről kérdezték Gulyás Gergelyt, aki elmondta: aggasztónak tartja, baloldali városvezetői hagyománynak tartja a privatizációt és az állami vagyon elkótyavetyélését, szerinte Karácsony Gergely „a teljes tagadástól a részleges beismerésig jutott” az ügyben, és most már „elsősorban igazat kellene mondania”.

  • Államtitoksértés volt Kósa Lajos kijelentése a Pegasus-ügyben? Gulyás Gergely szerint a hatóságoknak kell megítélni, nem neki. A belügyminiszter adott tájékoztatást, ő ehhez tartja magát, egy állam nem árulja el, hogy milyen technológiákat használ ezen a területen. Gulyás Gergely leszögezte, hogy 2010 óta Magyarországon jogellenes információgyűjtés nem volt.

  • Demeter Szilárd ügyéről Gulyás Gergely elmondta, hogy sem írói, sem kritikai munkássága nincs, ezért ő a kulturális vitákban nem vesz részt, viszont szeret színházba járni.

  • A Fidesz-frakcióban mindenkitől elvárják, hogy oltassa be magát. Gulyás Gergely úgy tudja, hogy mindenki be is van oltva. Az Országgyűlés viszont sajátos alkotmányos helyzetben lévő intézmény, ha egy oltásellenes párt bekerül, nem biztos, hogy alkotmányos keretek között lehet kötelezni őket az oltakozásra. A képviselők főnökei a választópolgárok. Minden miniszter be van oltva.

  • Azt tudja mondani a kormány, hogy a második oltás után hat hónapra ad védettséget a vakcina, ezért valószínűleg a megerősítő oltás is ennyi időre ad védettséget. Gulyás Gergely szerint lehet, hogy kell majd negyedik oltás, de ezt még nem lehet kijelenteni.

  • November 15-től három hónapra rögzítik a benzinárakat, utána döntenek a felülvizsgálatról. Ez a 95-ös oktánszámú benzinre és a gázolajra vonatkozik.

  • A migrációról is tárgyaltak. Magyarország szolidáris Lengyelországgal, fontos, hogy a határvédelem során mindazt a támogatást kapják meg, amit Magyarország nem kapott meg. A határvédelemmel kapcsolatos költségek megtérítésére Magyarország is igényt tart, de még nem kaptak választ. Az uniós politikai kultúrának nem része a bocsánatkérés, de bocsánatkérés helyett a bizottság tartozik a külső határokat védő országoknak a költségek megtérítésével – szögezte le Gulyás Gergely. A Belügyminisztérium önkénteseket fog felvenni a határvédelemre, és gyors kiképzés után beveti őket, a külső határvédelemhez több élőerőre van szükség, a kormány biztosítja a forrásokat.

  • Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy a benzin ára ugrásszerűen nőtt meg egy év alatt. Összességében azonban Magyarországon a hatodik/hetedik legolcsóbb Európában. Megnézték, hogy az európai uniós tagállamok milyen eszközöket alkalmaztak a benzinárak féken tartására. Fontosnak tartják a kérdést, mert a benzin és a gáz ára hatással van az árakra. A kormány úgy döntött: 480 forintos felső határral rögzíti literenként az üzemanyagárat november 15-től.

  • A rezsiárakról is tárgyalt a kormány. A miniszter kifejtette, hogy Európában az energiaügyek rosszul állnak, energiaválság van, a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal nőtt átlagosan, ez a villamos energia árát is felfelé tolta. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára. Magyarország továbbra is elkötelezett abban, hogy a fogyasztók részére fenntartja a rezsicsökkentett árakat, károsnak tartják az olyan baloldali nyilatkozatokat, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható. 

  • Nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor következik be a negyedik hullám csúcsa, valaki ennek a hónapnak végére teszi, valaki december végére. Ötödik hullám esetén már az lesz érdemben védett, aki a harmadik oltást is megkapta.

  • Ez a járványhullám annyiban különbözik az eddigiektől, hogy van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver az oltás – kezdte Gulyás Gergely. Aki oltást kap, ott száz emberből egy betegszik meg, és az is enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Az oltások hatékonysága 6 hónap után csökken, 7-8 hónap után radikálisan csökken, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy harmadik, megerősítő oltást vegyen fel. Oltási akcióhetet indít a kormány, november 22-től 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül, azonnal meg lehet kapni a vakcinát. Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, ellátási zavar sehol nem áll fenn. Általánosan kötelező oltást Magyarországon nem kívánnak elrendelni, de a munkáltatóknak lehetővé tették ezt. A Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásnál elrendelik a kötelező oltást.

  • Gulyás Gergely a két héttel ezelőtti Kormányinfón több járványügyi intézkedést is bejelentett:

    • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.
    • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés.
    • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.
  • Itt vannak a legfrissebb járványügyi adatok.