Megvan, ki tervezheti a Pázmány új campusát a VIII. kerületben

255102882 263474945801586 6735812575699158678 n
2021.11.11. 11:11
Lezárult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázata.

A pályázat győztese: Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői. Ők készíthetik el közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát – osztotta meg a végeredményt közösségi oldalán Fürjes Balázs államtitkár, a bírálóbizottság elnöke. Tima Zoltán tervezte az újbudai Dorottya Udvar irodaépületét és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólóját, de a Kossuth tér megújítását is. Kruppa Gábor neve az V. kerületi Gresham-palota megújításáról lehet ismert.

Szeptember végén érkezett be az a Budapesti Fejlesztési Központ által kiírt tervpályázatra az a 11 anyag, mely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusának kialakítását célozza. A VIII. kerületi, kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított fejlesztés a Magyar Rádió egykori tömbjének területét, a Nemzeti Múzeum mögötti Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt épületegyüttest érinti.

Amint arról korábban az Index beszámolt, a fejlesztési célterület úgy került a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába, hogy cserébe a Pázmány ingyen átadta a piliscsabai campusát az államnak. (A Makovecz-féle Pest megyei épületegyüttes információk szerint „Nemzeti Tudásparkká” alakul.)

A pályázati kiírás szerint a pályázók legfontosabb tervezési szempontja kell legyen az épületek széttagoltsága által okozott oktatásszervezési problémák csökkentése, illetve a hallgatók és az oktatók elvárásaival egyező szolgáltatásokat lehetővé tevő terek (pl. könyvtár, olvasótermek, laborok, kutatóközpontok, közösségi terek, kollégium, sportpályák) kialakítása. Az egyetem öt év múlva 10 ezres hallgatói létszámmal számol, a campuson a hallgatók, az oktatók és a személyzet várható együttes száma 4000 lesz. Az ő kiszolgálásukra kellett a fejlesztést paraméterezni.

A tervpályázatokkal szemben azt is kritériumként fogalmazták meg, hogy

a tervezett épületegyüttes jelenítse meg azt a sok évszázados, határokon átnyúló hagyományt, amit a katolikus szellemiség folyamatosan jelentett a tudományos kutatásban és a minőségi oktatásban, az egymás követő nemzedékek felnevelésében. Nyugodt, határozott, múló divatoktól mentes formálásával adjon példát a takarékos, környezetével hosszú távon harmóniában létezni képes építészetre.

A pályázóknak a PPKE józsefvárosi campusa mintegy 53 ezer négyzetméteres területére kellett a terveket elkészíteniük. Az új egyetemi centrum a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, illetve részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz.

(Borítókép: Fürjes Balázs / Facebook)