Ma kiderül, milyen telünk lesz

2021.11.11. 13:52

Izgalmas bejegyzéssel jelentkezett az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán. Mint írják, Márton napjához, illetve a főszerepben lévő lúdhoz, libához rengeteg népi hiedelem kötődik, amelyekből következtetni lehet a következő időszak időjárására. Ezek közül osztották meg a legnépszerűbbeket.

  • Ha a liba csontja barna és rövid, sáros lesz a tél, ha hosszú és fehér, havas.
  • Ha Szent Márton „fehér lovon érkezik”, azaz esik a hó november 11-én, enyhe lesz a tél, amennyiben „barna lovon érkezik”, akkor kemény, havas télre számíthatunk.
  •  Ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

A meteorológusok elárulták, hogy jövő hétre „nem sok minden lesz a beharangozott jégkorszakból”. Azonban hozzátették, hogy több forgatókönyv is lehetséges, így teljesen nem tudják kizárni a hűvösebb időjárást sem.

 Azért vérmes dolgokat még a szórás legalsó pereme sem mutat

− fogalmaztak a bejegyzésben, amelyben kitértek arra is, hogy ismét végigfutott a médián az „Itt a bizonyíték, idén lesz fehér karácsony” című történet. Erre reagálva azt írták:

Az ezt megosztó megyei hírportálok lekerültek a „jó gyerek” listáról, és maximum virgácsot kapnak majd a Télapótól.

Németh Lajos meteorológus szerint igazi november vár ránk, ugyanis egyre melegebben kell majd öltözni. Kevesebb napsütésre, több szürkeségre van kilátás.

A magasabb légrétegekben enyhébb volt az idő, mint a földszinten, a talaj közelében. Erre példa, hogy a Kékestetőn plusz egy fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, Zaboron, tőle 15-20 kilométerre mínusz hat fokot mutattak a hőmérők

− mondta Németh Lajos, aki szerint a következő napokban nem sokat fog változni az időjárás, de a köd sokkal több ideig megmarad majd. A meteorológus figyelmeztetett, hogy mindenki cserélje le a nyári gumit, ugyanis ezentúl egyre csúszósabbak lesznek az utak.