16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Nem taníthatnak a pedagógusok, ha nem oltatják be magukat

DVAST20210402014
2021.11.12. 19:17 Módosítva: 2021.11.12. 19:17

December 15-ig be kell oltatniuk magukat a pedagógusoknak, máskülönben a kijelölt időpont után fizetés nélküli szabadságra küldik őket. 

Ez azt jelenti: kötelezővé tették a vakcina felvételét a tanárok számára.

A HVG birtokába jutott, a tankerületi központok által szétküldött levél szerint a határidő az első dózis felvételére vonatkozik, a második oltást az orvos határozza meg. Más kérdés, ha valaki egydózisú szert választ, azaz a Janssen vakcináját. 

Amennyiben valaki oltva van, igazolnia kell az intézmény vezetőjének.

Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig nem oltatja be magát. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy általánosan Magyarországon továbbra sem kíván a kabinet kötelező oltást elrendelni, de lehetőséget adott a munkáltatóknak arra, hogy döntsenek erről.

A Telex emlékeztet, hogy október 28-án rendelte el a kormány a kötelező oltást az állami fenntartású intézményekben, ugyanakkor az egyházi és magánfenntartású (alapítványi) iskolákban nem tették kötelezővé, azokban az intézmény vezetője dönthet erről. Ezt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) fenntartásokkal fogadta, mondván, kockázatos, ha az oltást elutasító, fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok jó eséllyel megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt is kifogásolta október végén, hogy a közoktatási intézményekben még a maszkviselés sem előírt, holott az óvodába járó gyerekek és az általános iskolai tanulók 12 éves korig nincsenek beoltva, de a 12 éves kor felettiek közül is sokan nem kaptak még vakcinát.

Gulyás Gergely különösen fontosnak nevezte, hogy az állami munkatársak, akik sokakkal tartanak kapcsolatot, oltassák be magukat, ezért teszik kötelezővé például a Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásban, hogy aki kormányablakban, ügyfélszolgálatnál teljesít szolgálatot, december 15-ig, aki közvetlenül nem találkozik naponta sok emberrel, annak január 31-ig kötelező legyen az első oltás felvétele.

A Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány szándékai szerint a megbízással dolgozó pedagógusok számára is kötelező lesz az oltás.

„A megbízási szerződés nem foglalkoztatási jogviszony, hanem polgári, tehát a megbízási szerződéssel dolgozókra nem vonatkozik. Nem vonatkozik például a hitoktatókra, akiket nem az állam, hanem az egyház foglalkoztat. Sok oktatási intézményben a technikai dolgozók (takarítók, konyhások) nem a tankerületi központ alkalmazottai, hanem a helyi önkormányzatoké. Tehát esetükben az önkormányzat rendelheti el az oltást” – írta a Telex megkeresésére a PDSZ. 

Korábban a két szakszervezet november 3-án folytatott maratoni tárgyalást az Emberi Erőforrások Minisztériumával, részben a bérrendezésről, részben az oltási kötelezettségről. Döntés végül nem született, az Emmi azonban fogadkozott: átgondolja a rendeletet, a döntést pedig november 18-ra tolta el. 

ÚGY TŰNIK, A KÖTELEZETTSÉGET végül mégis KITERJESZTETTE AZ ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKBEN OKTATÓ PEDAGÓGUSOKRA.

(Borítókép: Koronavírus elleni oltásra érkeznek pedagógusok a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontjára Székesfehérvárott 2021. április 2-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

(HVG)  • Hírek
  • Hírek