Skype-on, a börtönből diplomázott le S. Ábel

D  YT20150623005
2021.11.12. 14:12

Májusban szerezte meg jogi diplomáját a közvélemény által legtöbbször gyorséttermi lövöldözőként emlegetett S. Ábel – árulta el a Blikknek a nemrég szabadlábra helyezett, bombakészítéssel vádolt fiatal.

Az ELTE-n indult, majd a Pécsi Tudományegyetemen zárult felsőoktatási tanulmányok befejezéséhez külön parancsnoki engedélyt kapott S. Ábel, aki Skype-on keresztül, a börtönből tette le a záróvizsgáját, a szakdolgozatát pedig kézzel írta, miután nem adtak neki számítógép-használati engedélyt. A szakdolgozat témájául azt választotta, hogy milyen hatást gyakorolt a koronavírus a munkajogra.

Ahogy korábban megírta az Index, új megnevezése szerint dr. S. Ábelt három év előzetes letartóztatás után november 8-án helyezték szabadlábra. A bombakészítéssel vádolt egykori joghallgatónak az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig nyomkövetőt kell viselnie.

Mészárlásra készült

A fiatalnak több súlyos ügy is van a bűnlajstromán. 2010 februárjában azért vette őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint végezni akart több egyetemista társával, találtak is nála fegyvert. 2013-ban a bíróság bizonyítottnak találta, hogy mészárlásra készült, és a rendőrség szerint ő volt az, aki még ugyanabban az évben a Móricz Zsigmond körtéri McDonald’sban lövöldözött.

2015-ben lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt mondták ki bűnösnek, és jogerősen négy és fél évre ítélték. Büntetésének kétharmadát viszont már az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben kitöltötte, így 2017 márciusában szabadon engedték.

Hamarosan robbantásra alkalmas anyagokat szerzett be, amelyeket újbudai lakásában és egy Budapest közeli erdőben is többször kipróbált. Amikor a rendőrség elfogta, nem tagadta, hogy bombakészítésre alkalmas acetont, hidrogén-peroxidot, kénsavat és sósavat vásárolt, de állítása szerint csak a hatóságok figyelmét akarta felhívni Youtube-videóján az ilyen kiskapukra.

(Borítókép:  S. Ábel az ellene kétrendbeli emberölés előkészülete, testi sértés és garázdaság miatt indult büntetőperén a budapesti Kúrián 2015. június 23-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport