Varga Judit szerint az Európai Bizottság csak ne készítsen jogállamisági jelentéseket

2021.11.12. 06:35

A magyar kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének nincs jogalapja – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal Budapesten.

Varga Judit arról számolt be, hogy a találkozón a kormányzati álláspont kifejtése mellett azt állította a biztosnak, hogy Magyarország diplomáciai és jogi párbeszédben „mindig partnere lesz” az Európai Bizottságnak. Emlékeztetett: a lengyel és a magyar kormány az Általános Ügyek Tanácsában már a jogállamisági jelentések készítéséről szóló döntés megszületésekor vétózott. Szerinte ilyen eljárásnak az uniós szerződésekben nincs jogalapja, a jogalap hiánya miatt pedig intézkedés sem fakadhat a jelentésekből.

Varga Judit azt mondta a biztosnak, hogy a jelentések Magyarország esetében kormánykritikus, „elfogult civil szervezetek véleményére” épülnek, és a kettős mérce „legdrasztikusabb” példái. Az Európai Unióban, amelyet különböző alkotmányos fejlődésű államok alkotnak, nincs egy az egyben összehasonlítható modell, csak egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek alkotmányos párbeszédéről lehet szó – állapította meg.

A miniszter beszámolója szerint a találkozón érintették a sokak által melegellenesnek tartott szabályozásokkal kiegészített gyermekvédelmi törvényt is. Ezzel kapcsolatban közölte a biztossal, hogy Magyarországon a magyar szülők fogják megszabni a gyermekük nevelésének irányát, továbbá hogy az ezzel kapcsolatos jogalkotás tagállami hatáskör.

Szó esett a migrációról is, ezzel kapcsolatban Varga Judit úgy vélekedett, hogy a magyar kormány 2015 óta „következetesen képviselt álláspontját” ma már egyre többen osztják a kontinensen. Kifejezte azt az igényt, hogy a magyar határkerítés költségeit az uniónak „kötelessége” lett volna finanszírozni, és az azzal kapcsolatos kiadásokat megtéríteni. Továbbá illene lezárni a Magyarországgal szemben a migráció kezelése miatt indított kötelezettségszegési eljárásokat, hiszen olyan intézkedések miatt indították ezeket, amelyekkel nemcsak Magyarország, hanem egész Európa határait védik az illegális bevándorlástól – hangoztatta Varga Judit, hozzáfűzve, az egyetlen hatékony módja a határvédelemnek a kerítés.

A miniszter a találkozón kifejtette: a jogállamisági jelentésekből „üvöltő kettős mérce” megtöri azt a kölcsönös, érzékeny bizalmat, amely összetartja az Európai Uniót, és további együttműködésre sarkallja a tagállamokat – számolt be az MTI.