Ellenzéki reagálások: Nincs már Fidesz, csak főnök van, pont, mint a Kádár-korszakban

image 6483441 (2)
2021.11.14. 21:04 Módosítva: 2021.11.14. 21:13

Nagy izgalommal várta a mai napot Hadházy Ákos, hiszen vasárnap tartották a Fidesz tisztújító kongresszusát. A független országgyűlési képviselő amiatt izgult, hogy vajon újraválasztják-e Orbán Viktor miniszterelnököt a nagyobbik kormánypárt elnöki tisztségére. 

Hadházy megnyugodhatott, Orbán Viktor maradt a párt élén, mandátumának megújítására 1061 voks érkezett. 

A párt vezetőségében annyi változás történt, hogy Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli minisztert Gál Kinga EP-képviselő váltotta az alelnöki székben. A Fidesz másik három alelnöke megőrizte posztját, ők Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Németh Szilárd.

A kongresszust az Index élőben közvetítette, itt tudják visszakövetni

Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert a Fidesz-kongresszus a Kádár-korszakra emlékeztette. 

Most komolyan, szerintetek miben különbözik egy Fidesz-kongresszus egy MSZMP-kongresszustól, ha a főnököt ellenjelölt nélkül újraválasztják, tele szájjal szidják a Nyugatot és a felforgató ellenzéket, a kerületi tanácselnök pedig elmondja, hogy még várják a választ a kellemetlen kérdésekre a pártközpontból?

– tette fel a kérdést Facebook-posztjában. 

Szél Bernadett független képviselő személyesre vette reagálását a tisztújítón elhangzottakra. Nehezményezte, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felszólalásában a kormányfőt méltatta a magyarországi járványkezelésért, és őt hozta fel ellenpéldának. Szél szerint ha ő lett volna a pandémia alatt a kormány élén, akkor 

nem lettünk volna világelsők a halálozásban, nem ebrudalták volna ki egyik napról a másikra magatehetetlen betegek ezreit a kórházakból, széleskörű ingyenes tesztelés lett volna osztrák mintára, rugalmas oltási program, bértámogatás a gyermekükkel otthon maradó szülőknek és a vállalkozásoknak, és ami nagyon fontos: egy vállalható egészségügyi miniszter szakértőkkel egyeztetve, transzparensen hozott döntésekkel irányított volna, aki a nyilvánosság számára részletes és gyors adatközléssel segítette volna a védekezést.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökénél, aki a kínai Fudan Egyetem magyarországi campusának létesítése elleni ellenzéki akció egyik élharcosa volt, Orbán Viktor egy specifikus kijelentése csapta ki a biztosítékot. A miniszterelnök közölte: Magyarország nem lesz többé gyarmat, valamint hogy egyesítik a nemzetet.

Szabó emlékeztetett: Ehhez képest egy 450 milliárd forintos kínai hitelt akar felvenni a Kínai Kommunista Párt Budapestre tervezett Fudan egyetemére, amivel hazánkat kínai gyarmattá silányítaná.

A kongresszus végével Hadházy arra a megállapításra jutott vonatkozó posztjában, melyet az alelnökségi posztról távozó Novák Katalinról készült képekkel támogatott meg, hogy 

„Már Fidesz sincs, csak a Főnök van”.

(Borítókép: Orbán Viktor a Fidesz tisztújító kongresszusán 2021. november 14-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)