A Hős utcában kaptak szállást a Honvédkórházba rendelt ápolók

BJASZ20211108020
2021.11.15. 16:12 Módosítva: 2021.11.15. 16:17

Felháborító, megalázó körülményekről ír a Vasutasok Szakszervezete egy ügyben, amelynek húsz egészségügyi szakápoló a főszereplője. Az ápolókat Balatonfüredről és Hévízről vezényelték a budapesti Honvédkórházba az egyre élesebb Covid-helyzet miatt, ám az ígéretekkel szemben olyan szálláson helyezték el őket, ahol néhány órás pihenésre sincs lehetőségük.

Kulturált elhelyezést, megfelelő pihenési körülményeket ígértek annak a húsz egészségügyi szakápolónak, akit felrendeltek a fővárosba, hogy segítse a budapesti Honvédkórházban dolgozók munkáját a felfutóban lévő Covid-járvány idején. A Vasutasok Szakszervezete – amelynek tagjai az érintett ápolók – döbbenetére a beígért Podmaniczky úti Vitalitás-központ helyett végtelenül méltatlan körülmények közé szállásolták el ezt a húsz áldozatkész embert, aki a családjától elszakadva küzd a beteg emberek gyógyulásáért

– háborog Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke. A húsz ápolót a részleges felújítás alatt álló zajos, lőgyakorlatoktól is hangos Hős utcai honvédségi kollégiumban helyezték el négyágyas szobákban, ahol a folyosó végén közös mosdót és zuhanyt használhatnak. Ilyen körülmények között képtelenek normálisan pihenni, a megterhelő munka után legfeljebb két-három órát tudnak nyugodtan aludni a Kőbányán található épületben.

A VSZ elnöke szerint ez a méltatlan helyzet egyike azoknak, amelyek miatt a munkavállaló a Munka törvénykönyve szerint indokoltan és jogszerűen megtagadhatná a munkát. Meleg János levélben szólította fel a Honvédkórház parancsnokát, hogy az érintett szakápolók haladéktalanul kapják meg az ígért kulturált elhelyezést.

A Hős utcai nyomortelep Budapest talán legtöbbet emlegetett gettója, ahol egyes ingatlanok értékét jóval a piaci ár értéke alatt, mindössze néhány millió forintra taksálják. Olyan ötlet is felmerült évekkel ezelőtt, hogy a területet kerítéssel zárják körül, olyan súlyos közbiztonsági problémát jelentenek a környéken lakók. A kollégium, ahol az ápolókat elhelyezték ugyan egy védett terület, nem a nyomortelep része, de nem messze található tőle. 

Az ügyben a Honvédkórház és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályához fordultunk. Azt kérdeztük tőlük:

  • mi az oka, hogy nem a Vitalitás-központi szálláson, hanem egy felújítás alatt álló, zajos, közös mosdóval, zuhanyzóval ellátott szálláson tudták csak elhelyezni az ápolókat, és hogy
  • a szakszervezet jelzése nyomán kaphatnak-e szállást méltóbb körülmények között, ha igen, hol?

Frissítés: megérkezett a Honvédelmi Minisztérium válasza, teljes terjedelmében közzétesszük. 

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vidéki telephelyeiről vezényelt egészségügyi dolgozóinak szállását már korábban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított kollégiuma biztosította a Hungária körúti Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A Vitalitás Központot jelenleg nem lehet igénybe venni, mert az a Honvédkórház egyik gyógyító osztályaként üzemel, és a férőhelyekre a betegellátás során van szükség. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakmai vezetői folyamatosan tartják a kapcsolatot a vezényelt állománnyal.

(Borítókép: A Honvédkórház főépülete 2021. november 8-án. Fotó: Jászai Csaba / MTI)