Gál Kinga: Politikai zsarolással hátba támadják Lengyelországot

2021.11.16. 16:14

Lengyelország hátbatámadását jelenti az öt európai parlamenti frakció által jegyzett levél, amelyben az aláírók a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak visszatartására szólították fel Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét – jelentette ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben kedden.

A háttértörténet, hogy az öt EP-frakció levelében arra szólította fel az Európai Bizottság elnökét, hogy mindaddig tartsa vissza a helyreállítási alap forrásainak kifizetését Lengyelország számára, amíg Varsó az EU alapját jelentő jogállamiság elveit tiszteletben tartva nem fogadja el az uniós jog elsőbbségét, illetve nem hajtja végre az Európai Unió Bírósága (EUB), valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét érintő ítéleteit.

A Fidesz vasárnapi kongresszusán a párt új alelnökévé választott Gál Kinga hangsúlyozta: az öt baloldali pártcsoport, a szocialisták, a zöldek, a Renew Europe, a radikális baloldali frakció (GUE-NGL), valamint az Európai Néppárt (EPP) által jegyzett és kedden nyilvánosságra hozott levél akkor született, amikor az Európai Unió keleti határán jelentkezett migrációs vészhelyzettel összefüggésben a szolidaritás kifejezésére lenne szükség Lengyelországgal.

Kiemelte: ahelyett hogy kiállnának Lengyelország mellett, anyagi támogatást kérnének az Európai Unió közös határának védelméhez, a levelet aláíró frakciók és vezetőik az uniós pénzek elvételére szólítanak fel. Azok írták a levelet, akik korábban a szolidaritás fontosságára hívták fel a figyelmet a migrációs nyomás miatt bajba jutott országgal, és a bevándorlók kötelező szétosztását szorgalmazták – emlékeztetett.

Ahelyett hogy szolidaritásukat fejeznék ki, nem csinálnak mást, mint politikai zsarolással hátba támadják Lengyelországot

– fogalmazott.

Gál Kinga kijelentette: a levél megírása elfogadhatatlan, az eljárás minősíthetetlen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pénzek visszatartásának nincs jogalapja, ugyanis – mint mondta – a helyreállítási forrás nem alamizsna, hanem jár a tagországoknak.

A szolidaritás jegyében az Európai Bizottságnak segítenie kell Lengyelországot, ahelyett hogy vitatott vagy teljesen jogalap nélküli kérdésekkel próbálná elodázni a neki járó pénzeket – tette hozzá a fideszes EP-képviselő. 

(via MTI)