Horváth Csabának nem kell a mostani polgármesteri hivatal épülete

BJASZ20160420003
2021.11.16. 16:26

Két hatalmas üvegtorony magasodna a Bosnyák téri piac vásárcsarnokká alakított épületének tetején, ahol egy multifunkcionális rendezvénytér is helyet kapna. Az egyik torony a kerületi szakrendelőnek biztosítana helyet, a másik Horváth Csaba polgármester álmának, ő ugyanis ide költöztetné át a Pétervárad utcából a polgármesteri hivatalt. 

E közfejlesztés Zugló számításai szerint 15 milliárd forintba kerülne, ám ez az építési költségek évi növekedésének ismeretében inkább húszmilliárd. A zuglói városközpontprojekt részeként a most két helyszínen működő szakrendelő egy helyre integrálása mellett felsorakoztathatók szakmai érvek, ám a polgármesteri hivatal elköltöztetésének szükségessége nem ilyen egyértelmű. 

A jelenlegi polgármesteri hivatal eredetileg társasháznak épült a harmincas években, és semmilyen korábbi hivatalos jelzés nem érkezett a képviselőkhöz azzal kapcsolatban, hogy műszakilag vagy a feladatellátás szempontjából ne lenne megfelelő.

Az Indexnek nyilatkozó városatya szerint Horváth Csaba polgármester nemrég arról beszélt, hogy fel kellene venni az említett fejlesztésre tízmilliárd forint hitelt. A szilárd szándékot mindenesetre jól jelzi, hogy negyvenmillió forintot már el is költöttek az új épületkomplexum koncepciótervére.

A tervek szerint a polgármesternek az új épület hatodik emeletén tetőkertes irodája lehet majd.

A városvezetés közlése szerint a bemutatott koncepciótervvel a testület elviekben egyetért, és felkérte Horváth Csaba polgármestert a tervpályázati kiírás előkészítésére.

A hitelfelvétel törlesztését a megnövekedett építményadóból gondolták kiegyenlíteni, bár tételes kalkuláció nem készült. A futó ingatlanfejlesztések sorában a legújabb a napokban bejelentett gigantikus – 250 milliárdos – városközpont-fejlesztés, ez lehet tehát az adóbevételek remélt növekedésének forrása. Az óriásprojekt keretében újabb (hat-nyolc épületben) összesen kilencszáz lakás épülne, egy kisebb pláza és több, akár nyolc-tíz emeletes irodaház is. (A beruházásra nem vonatkoznak a helyi építési előírás szabályai, mivel a fejlesztést a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.)

Annyi tudható, hogy a zuglói polgármesteri hivatal Pétervárad utca 2. alatt található ötszintes épületében nemrég volt kazáncsere. Az épület jövőbeni hasznosítására a városházán ugyan azt közölték, hogy lehetőség szerint megtartanák és visszaalakítanák lakásokká, bérlakásokként működtetve azokat, a reális pénzügyi helyzet ismeretében valószínűbb azonban, hogy az épületet eladják a fejlesztéshez szükséges önrész előteremtése érdekében. 

A Civilzugló Egyesület a Bosnyák tér és a mögötte fekvő terület fejlesztéséről helyi népszavazás elrendelését javasolta a városvezetésnek. A hat kérdés között az is szerepel, hogy támogatja-e Zugló lakossága, hogy az önkormányzat a tervezett építkezéshez több milliárdos hitelt vegyen fel, a testület azonban elutasította Várnai László felvetését. 

A zuglóiak számára a jövő héten, november 23-án tart az önkormányzat lakossági fórumot, ahol a tervezett fejlesztésekről, így a polgármesteri hivatal elköltöztetéséről is elmondhatják a véleményüket.

Ha a közbeszerzési eljárásokat, tervezési folyamatokat is figyelembe véve minden a városvezetés tervei szerint halad, legkorábban 2022 második felében kezdődhet meg az építkezés. Ez esetben a soron következő önkormányzati választás előtt, 2024 közepére át is költözhet a hivatal a Bosnyák téri toronyba.

(Borítókép: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának épülete a Pétervárad u. 2.-ben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)