Ködbe borul az ország, kiadták a figyelmeztetést

2021.11.16. 17:44

Amilyen szép volt az idő délelőtt, olyan rossz, leginkább ködös és felhős lesz kedden este, ráadásul szerdán ez csak fokozódik, és ónos szitálással is kiegészül. Az egész országot eltakarják majd a tartós ködfelhők.

Ma estétől, ahogy az elmúlt napokban már megszokhattuk, ismét több helyen képződik köd, illetve terjeszkedik a rétegfelhőzet Magyarország felett. Hideg széltől nem kell tartani, gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, fokozatosan csökken a hőmérséklet, késő estére –2 és +7 fok közé hűl le a levegő. 

Kedd esti időjárás-előrejelzés
Kedd esti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / MET.hu

Mindemellett többfelé párássá válik a levegő a hét második napjának vége felé, az ország keleti felén pedig nagyobb területen képződik köd. Eközben nyugaton terjeszkedik a rétegfelhőzet, így reggel az ország döntő részén borult, párás, ködös idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, keleten néhol ónos szitálás előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. Hajnalra általában –3 és +5 fok közé hűl le a levegő. 

A várhatóan tartós és sűrű köd miatt elsőfokú riasztás lesz érvényben az ország keleti és középső tájain. A látótávolság pár száz méterre csökken, emiatt érdemes a szokásosnál lassabban és nagyobb odafigyeléssel közlekedni. Ez a napfényben szegény idő sokaknál fáradékonyságot, dekoncentráltságot okoz, a többség álmosnak, nyűgösnek érezheti magát, az idegesség, az ingerültség sem ritka ilyenkor, ami még fejfájással is párosulhat. 

A sárgával jelölt területeken 1-es fokú riasztás lesz érvényben szerdán
A sárgával jelölt területeken 1-es fokú riasztás lesz érvényben szerdán

Szerdára virradó éjszaka a Dunától keletre ismét nagy területen lehet számítani (sűrű) köd képződésére. Holnap napközben a maihoz hasonlóan csak lassan, fokozatosan javulnak a látási viszonyok. A köddel borított tájakon szitálásra, keleten, északkeleten esetleg ónos szitálásra is érdemes felkészülni. 

Döntően borult, párás, helyenként tartósan ködös időre lehet számítani, érdemi csapadék nem lesz. Elsősorban délkeleten azonban naposabb idő valószínű, másutt csak kevés helyen süthet ki a nap. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 7 fok között alakul, a naposabb országrészekben 10 fok köré emelkedik a hőmérséklet. 

(via Országos Meteorológia Szolgálat)