16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Amputálni kellett a munkahelyi balesetben megsérült férfi ujját

2021.11.16. 15:27

A Kaposvári Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két férfival – apával és fiával – szemben, akik mulasztásai miatt súlyos munkahelyi baleset történt egy útépítésen.

A vádlottak vállalkozása – melyben az apa cégvezető, míg a fia művezető, építésvezetői feladatokat látott el – egy Somogy megyei útépítésben vett részt, ahol a sértettet gépkocsivezetőként foglalkoztatták. A fiatalabb férfi egy olyan hidraulikus kotrógéppel dolgozott, amelyre gépkezelői jogosítványa nem volt, illetve a munkagép kezelésében jártassággal sem rendelkezett, és erről a cégvezető apa is tudott – írja az Ügyészség.

A munkanap végén a férfi a munkagéppel fel akart állni a sértett által vezetett trélerre, aki a tréler rámpáján állva segítette, illetve irányította a vádlottat, mivel ilyen manővert még nem hajtott végre. Amikor a munkagéppel felhajtott a tréler platójára, a sértett észlelte, hogy a rakomány rögzítésére szolgáló eszközök a munkagép tolólapjának útjában vannak, ezért jelzett a vádlottnak, hogy a munkagéppel álljon meg.

A férfi ekkor leemelte a gázpedálról a lábát, azonban a munkagép tovább haladt, mivel egy üdítős flakon a gázpedál és a kezelő fülke szélvédője közé szorult. A férfi bepánikolt, és szakszerűtlenül próbálta megállítani a munkagépet, és ösztönösen a gémet működtető pedálra lépett, mivel az általa használt más típusú munkagépekben ezen a helyen szokott lenni a fékpedál.

A munkagép markolókanala leereszkedett, és odaszorította a sértett bal kézfejét a kotrógép tolólapjához. A baleset következtében a sértett egyik ujja olyan súlyosan megsérült, hogy azt amputálni kellett.

A cégvezető ezután a munkabaleset kivizsgálásával megbízott egy munkabiztonsági szakembert, akit rávett arra, hogy a baleset előtti időpontra visszadátumozva készítsen munkahelyi kockázatértékelést, amit a férfi a munkavédelmi eljárás során felhasznált. A cégvezető és a munkabiztonsági szakember ellen ezért hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a kotrógépet kezelő vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés, a cégvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására, míg a munkabiztonsági szakemberrel szemben próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt.