Jövőre akár 75 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok

vasarlas-03-BS
2021.11.16. 10:24
Az emelkedő infláció és a bejelentett teljes 13. havi nyugdíj kifizetése miatt jövőre az ideinél több pénzre számíthatnak a nyugdíjasok.

Ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait vesszük figyelembe, és a 2020-as átlagnyugdíjjal számolunk, akkor ez az összeg 150,5 ezer forint. Ha ezt felszorozzuk az idei év eleji rendes nyugdíjemeléssel és a két évközi korrekcióval (ezekre a tervezettnél magasabb infláció miatt volt szükség), akkor az jön ki, hogy az év végére az átlagnyugdíj 157,8 ezer forintra emelkedik.

Az egész évre kivetítve ez 33,6 ezer forint többletet jelentett, amihez jött az egységesen 80 ezer forintos prémium (ami a 3,5 százaléknál magasabb GDP miatt jár a nyugdíjasoknak), valamint a 13. havi nyugdíj – még februárban kifizetett – egyheti része, 38,7 ezer forint. Ez így összességében 152,3 ezer forintot tesz ki, ami a rendes nyugdíjakon felül idén megillette a jogosultakat.

Ha a jövő évet nézzük, akkor figyelembe kell venni, amit Orbán Viktor kormányfő a Fidesz 29. kongresszusán elmondott beszédében jelentett be, hogy a tervezettnél hamarabb kapják meg a 13. havi nyugdíj teljes összegét az érintettek.

Nézzük, mit jelent ez, valamint az ideitől eltérő infláció és a gazdasági növekedési kilátások, amik az évközi korrekció és a nyugdíjprémium szempontjából fontosak. A 2022-es költségvetési törvényben a kormány még 3 százalékos inflációval számol, ami biztosan nem lesz tartható, mert romlottak az utóbbi időben az inflációs kilátások. Az átlagnyugdíj összege 162,6 ezer forint lesz januárban. A 13. havi nyugdíj kiszámítása sem bonyolult, mert pontosan annyi lesz, mint a januári nyugdíj.

A korrekció és a prémium becslésénél kissé nehezebb a helyzet. Az MNB szeptemberi inflációs jelentése szerint jövőre az infláció 3,4–3,8 százalékos lehet, a GDP-növekedés pedig 5-6 százalékos. Az infláció kapcsán azóta nőttek az elemzői aggodalmak, bár Varga Mihály abban bízik, hogy az év vége felé a mutató visszacsúszik a jegybank által tolerált sáv középértékére, 3 százalékra. A pénzügyminiszter arról is beszélt nemrég, hogy a járvány negyedik hulláma miatt a GDP növekedése idén nem lépi túl a 7 százalékot.

Ha tehát 3,8 százalékos éves átlagos inflációval számolunk, akkor a nyugdíjkorrekció éves szinten 15 500 forintot fog jelenteni. A prémium pedig – 6 százalékos GDP-re alapozva – további 50 ezer forintot. Ezek így – együtt a 13. havival – közel 230 ezer forintot (228,1 ezer forintot) tesznek ki, tehát ennyi pénz jön majd a rendes, év eleji emeléssel növelt nyugdíjon felül éves szinten, ha ez a trend marad. Ez pedig azt jelenti, hogy az ideihez képest 75 750 forinttal több lesz az évközi intézkedésekre visszavezethető kifizetés, amivel jövőre a nyugdíjasok számolhatnak – írja a Menedzsment Fórum.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)