A Závecznél már 4 százalékkal vezet az ellenzéki közös lista

2021.11.17. 14:57

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, 72 százalékos részvételre számíthatnánk a Závecz Research legfrissebb kutatása szerint. (A vizsgálat az LMP pártalapítványának megbízásából készült.)

A Fidesz–KDNP listájára 37 százalék szavazna, az ellenzékére viszont 41 százalék. A kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3 százalékon áll, míg a megkérdezettek két százaléka egyéb listára szavazna, 14 százalék pedig még nem tudja, hogy kire.

A kutatás érdekes eredménye, hogy a modellezett választók 45 százaléka szerint a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást, és csak 40 százalékuk szerint az ellenzék.

Külön-külön mérve a pártokat a Fidesz–KDNP elsősége vitathatatlan, 37 százalékos népszerűségi indexét a Demokratikus Koalíció követi 18 százalékkal, míg a Jobbik 6, a Momentum 5, az MSZP, az MKKP és a Mi Hazánk 4-4, az LMP 3, míg a Párbeszéd 2 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A kutatás megmérte Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmát is, ők 3 százalékon állnak.

A politikusok ismertségi rangsorát Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely hármasa vezeti 99 százalékkal, Dobrev Klára 98, Jakab Péter 93, míg Márki-Zay Péter 91 százalékon áll. A Párbeszéd társelnökét, Szabó Tímeát csak 76 százalék ismeri, Tordai Bencéről 65 százalék, míg a momentumos Orosz Annáról már csak 51 százalék tudja, hogy kicsoda.

A válaszadók által a leginkább elutasított politikus a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, őt 69 százalék léptetné le a politika porondjáról, míg a második helyen Orbán Viktor és Karácsony Gergely végzett ezen a listán egyaránt 51 százalékkal. Ebből a szempontból Márki-Zay Péter helyzete kifejezetten kedvező: elutasítottsága 39 százalék, miközben 49 százalék válaszolt úgy, hogy szívesen látná pozícióban. Nála is magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára (52 százalék) és Jakab Péter (50 százalék) ért el.

Az LMP pártalapítványa kérésére a Závecz Research azt is megvizsgálta, hogy miként vélekednek a válaszadók, Karácsony Gergely visszalépésével vajon elárulta-e a zöldpolitika támogatóit. Erre mindössze 35 százalék felelt igennel, míg 53 százalék nem értett vele egyet – ismerteti a kutatást a HVG.