Áder János az aranyról, a hulladékokról és a telefonokról

2021.11.17. 10:40 Módosítva: 2021.11.17. 11:03

Okostelefonokból aranyat kinyerni: ez az újrahasznosítás jó példája Áder János szerint. A köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: hagyományos bányászati módszerekkel, cianidos technikával egy tonna kőzetből két gramm, egy tonna mobiltelefonból – már létező technológiával – 300 gramm aranyat lehet kinyerni. Jelezte: Belgiumban nyereséges vállalkozás foglalkozik a mobiltelefonok ilyen újrahasznosításával, és reményét fejezte ki, hogy Magyarországon is lesz majd olyan cég, amelyik fantáziát lát ebben.

Az államfő úgy fogalmazott: ha nem felelősen gazdálkodunk a nyersanyagforrásainkkal, ha nem vesszük figyelembe ezek szűkösségét, akkor tartóssá válhat bizonyos termelési folyamatok ellehetetlenülése, írta az MTI.

Áder János arra is figyelmeztetett: a legfontosabb a megelőzés, tehát a hulladékkeletkezés, a fogyasztás mérséklése.

Emlékeztetett: míg 1970-ben 27 milliárd tonna nyersanyagot használtunk fel az egész világon, ez 2017-re 100 milliárd tonnára, tehát a négyszeresére nőt. A műanyagfogyasztás és -felhasználás 1967-ben 2 millió tonna volt, ma 380 millió tonna, a 190-szerese a 60-as évekének.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.