Márki-Zay Péter: Bige László üzletére fáj a fideszes oligarchák foga

BP-4863
2021.11.17. 15:53

Nem rögzítette Márki-Zay Péter 2009-ben azt a beszélgetést, amelyet Lázár Jánossal állásinterjúja keretében folytatott, de ha most hallaná valaki, nagy botrány lenne belőle. Egyebek mellett erről is beszélt az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Blikknek adott interjújában.

A tiszta és transzparens viszonyokat azért tartja kulcsfontosságúnak, mert feltételezi, hogy azokat a munkatársait fogják adatgyűjtési szándékkal a kampányban megkeresni, megzsarolni, akikben leginkább megbízik. A tiszta viszonyokról szólva azt mondta, kampányát közösségi adakozásból finanszírozza; nem ígér-, de azt adományozók nem is kérnek cserébe semmit, Bige László sem. Márki-Zay a milliárdos nagyvállalkozóról úgy tudja, azért zaklatják, mert egy Fidesz-közeli oligarcha akarja megszerezni Bige üzletét. 

Azt is megjegyezte, hogy téves feltételezés, hogy a kormányzati apparátusban most csak a Fideszhez lojális emberek kaptak helyet. 

Tudjuk azt is, hogy valójában még a Polt Péter vezette ügyészségen dolgozó ügyészek is alig várják, hogy elszámoltathassák végre a bűnözőket.

A nagyvállalkozók üzlet szempontjából motivált személyes érdeklődése nála nem működik, nem érdemes tehát abban reménykednie senkinek, hogy támogatásért cserébe majd zsíros megbízásokat ad.

Mi nem egyik tolvaj helyére másik tolvajt akarunk ültetni, hanem meg akarjuk szüntetni a lopást, helyre akarjuk állítani a demokráciát, a jogállamot. ...lehet, hogy az ország legnagyobb vállalkozóit továbbra is Csányinak és Mészárosnak fogják hívni. Bár ezzel együtt azt is kell látni, hogy az elszámoltatás után már egyáltalán nem biztos, hogy Mészáros Lőrinc lesz a leggazdagabb ember az országban…

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét mindenesetre meglepné, ha a NER oligarchái a teljes vagyonukkal el tudnának számolni.

A rezsicsökkentés fideszes vívmányát nem szüntetné meg, de sokkal nagyobb hangsúlyt helyezne a megújuló energiatermelésre és az energiahatékonyságra. Szavai szerint a rezsi mellett ennyi erővel lehetne a kenyeret a benzint vagy bármi mást is támogatni, de a végén mindezt úgyis az adófizetőknek kell állnia.

A Fidesz-féle rezsicsökkentés fenntarthatatlan. Lehetetlen megállítani a világpiaci árakat a határon.

A befagyasztott üzemanyag árakat – ha az tartós marad – rendkívül károsnak gondolja, az állam felelőtlen, ha így avatkozik be a piaci folyamatokba. Visszautalva a rezsicsökkentésre, a benzin árnál is a felhasználás hatékonyságának jelentőségét emelte ki.

Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába. Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét.

Az ellenzéki listán van pár olyan név, amelyet - ha lenne rá hatásköre - megvétózna. Bár nem mondta ki, de utalt rá, hogy ilyen ember lenne a korrupciós ügyekkel összefüggésbe hozott, zuglói körzetben visszalépő Tóth Csaba.

Annak ellenére, hogy konzervatív értékrendű, katolikusnak tartja magát, támogatná a melegek házasságát, nem változtatna az abortusz szabályozásán és természetesen a válás lehetőségét sem venné el senkitől. Márki-zay Péter azt mondja, senkire sem kényszerítené rá a maga véleményét.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)