Merkely Béla Janssent kapott harmadik oltásnak

2021.11.17. 12:10

A kormány és szakemberek szerint is mRNS-oltóanyagra (Pfizer, Moderna) vektorvakcina (AstraZeneca, Szputnyik V) ajánlott harmadik oltásnak, és ezt a Semmelweis Egyetem rektora is hangoztatta korábban. Ehhez képest az RTL Klub Reggeli című műsorában szerdán arról beszélt, hogy két Szputnyik után harmadiknak a Janssent adatta be magának. Csakhogy mindkettő vektorvakcina, szakértők szerint pedig nem ajánlott három, ugyanolyan típussal oltani. 

Nem azért tanácsolnak el ettől, mert veszélyes, hanem mert felesleges. 

A vektorvakcinák lényege, hogy a SARS-Cov2 tüskefehérjét hordozó gént – amelynek hatására immunrendszerünk felépíti a kórokozó elleni védelmét – egy másik, az ember számára teljesen ártalmatlan vírusba ültetve juttatják a szervezetbe. Ez az úgynevezett adenovírus vagy vírusvektor. Fennáll azonban a lehetősége, hogy a szervezet antitestek termelésébe kezd az adenovírus ellen is, így az ismétlésnél az oltóanyag nem, vagy nem kellő mértékben jut célba – magyarázza a 24.hu. 

Merkely Béla tehát potenciálisan feleslegesen oltotta be magát, már csak azért is, mert a kétkomponensű Szputnyik-V-nél különböző adenovírusokat, az első dózisnál adenovírus 5-öt, a másodikban adenovírus 26-ot. A Janssen egydózisú készítménye adenovírus 26-ot tartalmaz, tehát elméletben fennáll az esélye, hogy a Szputnyikra ráoltva nem éri el a kívánt hatékonyságot – írja a 24.hu. 

Egyelőre nem tudni, hogy az egyébként kardiológus rektor, aki a magyarországi oltási kampány reklámarcává vált, mire alapozza azt, hogy különböző típusú vektorvakcinák keverése hatékony védelmet biztosít. 

Az ajánlott vakcinakeverékek táblázatát először az RTL Klub publikálta. Íme:

  • AstraZeneca után Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Janssen után Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik-V után Pfizer, Moderna, Sinopharm

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága szerkesztőségünknek küldött levelében azzal magyarázta, hogy a rektor három vektorvakcinával oltakozott, hogy „Merkely Béla a nemzetközi gyakorlat és ajánlás szerint vette fel a harmadik oltást”.

Az egyetem felhívja a figyelmet, hogy járványhelyzet folyamatosan változik, újabb és újabb tanulmányok jelennek meg a vírusról, a vakcinákról és azoknak hatásairól, ami módosító hatással bír az eljárási rendre. 

A levél tartalmát változatlanul közöljük:

2021. nyarán jelentetett meg szakmai ajánlást az NNK arról, hogy kinek, milyen típusú koronavírus elleni oltóanyagot javasol harmadik vakcinaként. Minthogy Magyarországon az elsők között kezdték meg beadni a harmadik oltást, azóta rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján dr. Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve - felvehette a Janssent a két korábbi, Sputnik oltás után. A rendelkezésére álló nemzetközi adatok és ajánlások alapján adható vektor alapú oltóanyagra, azonos adenovírust tartalmazó vektor alapú vakcina. Ezt támasztja alá, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) például engedélyezte a Janssen oltás ismételt beadását, vagy, hogy Angliában is engedélyezték a három egymást követő, vektor alapú Astra Zenecával történő oltást, valamint Oroszországban a harmadik Sputnikkal történő vakcinációt is.

A Semmelweis Egyetem álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy mindenki vegye fel az első, második és harmadik oltást – teszik hozzá a közleményben. 

(24.hu)