Novák Katalin: Már biztos, hogy jövő februárban teljes 13. havi nyugdíj jön

2021.11.17. 09:26 Módosítva: 2021.11.17. 09:26

Már biztos, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat biztosítja a kormány jövő februárban – jelentette be Novák Katalin szerdán a közösségi oldalán.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter a kiposztolt videóban azt mondta, februárban 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat. 

Erre 

  • a korkedvezményes nyugdíjasok (például a Nők40-ben),
  • az özvegyi nyugdíjban részesülők,
  • a rokkantsági és
  • az árvaellátást kapók

is jogosultak.

Tehát az eredeti tervekhez képest korábban kifizetjük a teljes 13. havi nyugdíjat, jövőre már a teljes összeget. Amit a baloldal elvett, mi most visszaadjuk 

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a kormány ezzel a gesztussal is az idősek iránt érzett megbecsülését szeretné kifejezni.

Hogy is volt?

Orbán Viktor, miután korábban számtalan alkalommal ostorozta az előző baloldali kormányokat a 13. havi nyugdíj elvétele miatt, először 2020 áprilisában beszélt a nyilvánosság előtt a 13. nyugdíj visszaépítéséről.

A miniszterelnök akkor bejelentette, hogy a koronavírussal összefüggésben gazdaságvédelmi tervet dolgoznak ki azzal a céllal, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a járvány tönkretesz. A terv részeként akkor család- és nyugdíjasvédelmi lépéseket is felvázolt, köztük azt, hogy

NÉGY RÉSZLETBEN VISSZAÉPÍTIK A 13. HAVI NYUGDÍJAT. 2021 FEBRUÁRJÁBAN A JANUÁRI NYUGDÍJON FELÜL A NYUGDÍJASOK EGYHETI NYUGDÍJAT FOGNAK KAPNI. EZ TÖRTÉNIK MAJD 2022-BEN, 2023-BAN ÉS 2024-BEN IS.

Orbán Viktor idén szeptemberben a szokásos, Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában még erre is ráígérve elmondta, szeretné, ha 2022 februárjában a nyugdíjasok nem csupán a 13. havi nyugdíj felét, hanem a teljes összeget megkapnák.

Azért küzdök, hogy a csak négy év alatt odaadni tervezett teljes 13. havi nyugdíjat már 2022-ben, azaz felgyorsítva odaadjuk az érintetteknek

– fogalmazott akkor Orbán Viktor. Konkrét politikai vállalássá a Fidesz vasárnapi kongresszusán vált a 13. havi nyugdíj teljes összegben történő kifizetése.