Orbán Viktor spanyol pártelnökkel tárgyalt

2021.11.17. 19:53

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke este a Karmelita kolostorban fogadta Santiago Abascalt, a legnagyobb spanyol konzervatív párt, a Vox elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson részt vett Novák Katalin miniszter, Győri Enikő és Jorge Buxadé európai parlamenti képviselő is. A találkozón szó esett az Európa jövőjére vonatkozó közös elképzelésekről, a határok, a nemzeti szuverenitás és a családok védelméről, illetve az európai jobboldal együttes fellépéséről a baloldallal szemben. A pártelnökök áttekintették az európai konzervatív pártok összefogása érdekében szükséges soron következő lépéseket – mondta Havasi Bertalan.

A Vox az Európai Konzervatívok és Reformisták- (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben, a Fidesszel szoros kapcsolatot ápol. A szerdai megbeszélésen elhangzott: a Vox képviselői mindig kiállnak Magyarország mellett Brüsszelben. Felemelték a hangjukat akkor is, amikor Budapesten vizsgálódott az Európai Parlament LIBE-bizottsága.

A sajtófőnök emlékeztetett: legutóbb november 3-án videokonferencia keretében tárgyalt Orbán Viktor egy új európai politikai szövetség létrehozásáról Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével és Mateusz Morawieckivel, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével, Lengyelország miniszterelnökével. December 3-án és 4-én pedig a PiS meghívására a Fidesz elnöke Varsóba látogat, ahová a lengyel kormányzó párt a júliusi közös deklarációt aláíró jobboldali pártok képviselőit hívta meg Európa minden részéből.