Szabó Tímea félreérthető képet posztolt, Rétvári Bence nem hagyta szó nélkül

2021.11.17. 06:13

Szabó Tímea egy, a magyar hajléktalanhelyzetről szóló hétfői bejegyzését egy Amerikában készült képpel illusztrálta anélkül, hogy feltüntette volna a fotó pontos forrását. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az ellenzéki képviselő „álhírgyárat” működtet.

Mi itt nem fogunk megfagyni télen, ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya (Orbán Viktor, 2021. 11. 14.) Kinek, mit

– írta bejegyzésében Szabó Tímea, ami mellé egy hajléktalant ábrázoló képet osztott meg. Az viszont már csak Rétvári Bence bejegyzéséből derült ki, hogy a kép 2013-ban készült, és egy washingtoni hajléktalant ábrázol. 

Újabb kamukép, újabb lebukás. Így működik az újabban újságírókat alpári módon sértegető Szabó Tímea facebookos álhírgyára

– ezt már Rétvári Bence írta az ellenzéki képviselő bejegyzését kommentálva. Rétvári szerint Szabó Tímea úgy mutatta be a képet, mintha az Magyarországon készült volna egy fagyoskodó hajléktalanról. A képviselő ezenkívül azt írta, hogy szerinte direkt vágták le a képről a háttérben látszódó Citibank amerikai logóját és az elhaladó busz oldalának angol nyelvű feliratát.

Rétvári Bence hozzátette: „A washingtonival szemben a magyar valóság az, hogy minden korábbinál magasabbra emeltük a hajléktalanellátás támogatását, bevezettük a vörös kódot, és olyan többletkapacitásokat hoztunk létre, amelyek révén az elmúlt években a leghidegebb napokon is voltak szabad helyek a hajléktalanszállásokon, sose érte el a telítettség országosan a 100%-ot.”

Szabó Tímea kommentben reagált Rétvári bejegyzésére. Szerinte senki sem állította, hogy a képen látható emberi egy budapesti hajléktalan. Ráadásul azt írta, hogy a képen egy szobor látható, amely a magára hagyott embereket szimbolizálja. „Magyarországon is évente közel 100 embert ér utol fagyhalál, ráadásul nem kint, hanem saját fűtetlen lakásában” – írta. 

Az ellenzéki képviselő abban egyébként tévedett, hogy a képen egy szobor lenne látható. A fotót közelről megvizsgálva jól látszik, hogy egy ember van bebugyolálva a takaróba. Ezt az AFP oldalán lévő képleírás is megerősíti. 

Szabó Tímea egyébként Hargitai Miklóst, a Népszava újságíróját jelölte meg a kép forrásaként a saját bejegyzésében. Hargitai pár órával előtte, nagyjából hasonló szöveggel tette közzé a képet, mint ő, de a pontos forrás megjelölése nélkül. Azt az újságíró is csak kedd este árulta el egy kommentben a saját bejegyzése alatt, hogy honnan származik a fotó – miután egy kommentelő már sajtófotódíjra ajánlotta a képet.

MH.png
Kép: Facebook