Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a lakcímtörvény miatt

MG 8800
2021.11.18. 13:40

Az Országgyűlés elfogadta a lakcímtörvényt, ennek jelentőségével itt foglalkoztunk részletesen. Az ellenzéki pártok szerint

ez a módosítás egyrészt azzal a veszéllyel jár, hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat.

Másrészt lehetővé teszi, hogy „a jövő évi választást megelőzően országon belül a billegő, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok”.

A hatpárti szövetség és a Mindenki Magyarországa Mozgalom úgy látja, hogy mindkét lehetőség megnyitja az utat egy-egy választókerület eredményének tudatos eltérítésére, „azaz áttételesen a választás kimenetelének befolyásolása előtt”.

A hét szervezet aláírt közleményből kiderül, hogy egységesen az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és a közös listát állító ellenzéki pártok elnökei ezért Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt, és a kifogásolt rendelkezéseket semmisítse meg.

A Nemzeti Választási Irodától azt követelik, hogy naponta tegyék közzé a valasztas.hu oldalon, hogy az adott napon egy-egy településen és egy-egy országgyűlési egyéni választókerületben hány választásra jogosult polgárnak van lakcíme.

Mindez azért fontos, hogy bárki számára folyamatosan nyomon követhető legyen: a természetes demográfiai és népességmozgási folyamatokból adódó mértéket meghaladóan, választási csalásra utalóan változik-e a választások előtt egy-egy település vagy választókerület választásra jogosult polgárainak a száma.

A közleményben leszögezik, ha ezt a kezdeményezést az NVI elutasítja, „az nyílt beismerése lesz annak, hogy mire készülnek a kormánypártok”, ebben az esetben az ellenzék naponta fogja közérdekű adatként kikérni, és szükség esetén bíróság előtt kiperelni ezeket az adatokat.

(Borítókép: Az Alkotmánybíróság épülete 2021. március 4-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)