Tízmilliárd forintot ad szolgálati lakásokra a kormány

DVAST20211118108
2021.11.18. 19:20

A Magyar Falu Program forrásai rendelkezésre fognak állni a jövőben is, sőt az első pályázati kiírások már 2022 januárjában megjelennek. Ezt a program kormánybiztosa hangsúlyozta Adonyban, ahol pályázati forrásból felújított szolgálati lakást adott át.

Gyopáros Alpár utalt arra, hogy a Magyar falu program keretében 2019 óta írnak ki pályázatokat szolgálati lakások kialakítására, illetve felújítására, fejlesztésére, és eddig több mint négyszáz ilyen pályázatot támogattak több mint tízmilliárd forint értékben.

A kormánybiztos úgy véli: komoly jelentősége van a szolgálati lakásokra vonatkozó pályázatoknak, mert egyrészt „ez egy olyan program, amit maguk a falvak írnak”, másrészt kulcsfontosságúak a humánerőforrás megtartása miatt, tudósított az MTI.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a magyar kormány legnagyobb találmányának nevezte a Magyar Falu Programot, amely szerinte jelentősen növelte az ötezer lakosúnál kisebb települések lakosságmegtartó erejét, „a 2010 előtt lesajnált vidéket” pedig újra fejlődővé, élhetővé teszi.

Hozzáfűzte: az elmúlt három évben Adony városa 14 pályázaton összesen 206 millió forintot nyert el a programban, így több szolgálati lakás, a polgármesteri hivatal, az óvodaépület és a temetői ravatalozó újulhatott meg, de a kommunális eszközök beszerzése is ebből valósult meg.

Ronyecz Péter, a város független polgármestere közölte, a most átadott ingatlant az önkormányzat vásárolta meg, majd abból az iskolaigazgató kérésére lett szolgálati lakás, amelybe egy pedagógus és családja költözött be. A pályázat segítségével kívülről teljesen felújították és szigetelték az épületet.

(Borítókép: Molnár Krisztán beszédet mond Adonyban. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)