A kormány és a főváros is elkötelezett az Egészséges Budapest Program mellett

DSC00511
2021.11.19. 17:55

Áttekintették a kerületi rendelők megújítására, korszerűsítésére és a fővárosi szűrőprogramokra nyújtott tízmilliárd forintos kormányzati támogatás biztosítását, illetve a program végrehajtásához szükséges intézkedéseket – derül ki abból a közös közleményből, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül adott ki az Egészséges Budapest Programról Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára.

Megállapították, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a kormány 2021-ben is biztosítja a fővárosi kerületeknek a korábban rögzített tízmilliárd forintot, a forrásokat pedig a főváros, valamint az érintett kerületek is megkapják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján. Fürjes Balázs elmondta: Budapest nem lehet csatatér, a fővárosi egészségügyi fejlesztéseknek pedig haladniuk kell.

Politikai viták ide vagy oda, ez egy jó program, szükség van a kerületi rendelők korszerűsítésére, a kormány örömmel működik ebben együtt a kerületi önkormányzatokkal. Álljuk a szavunkat, ez a pénz jár a fővárosnak

– jelentette ki az államtitkár.

Kiss Ambrus kiemelte, hogy Budapestnek működnie kell, amihez elsődleges, hogy teljesüljenek a megkötött megállapodások.

Az elmúlt napok intenzív tárgyalásainak hatására úgy tűnik, elhárult a pénzügyi és adminisztratív akadály, amely a már júliusban meghozott kormányhatározat alapján biztosítja az idei tízmilliárd forintot a budapesti egészségügy fejlesztésére. Kerületi polgármesterektől érkezett tájékoztatás alapján folynak az Emmivel az egyeztetések és a támogatási szerződések megkötése

– emelte ki a főpolgármester-helyettes, hozzátéve: Fürjes Balázzsal megállapodtak abban, hogy a szerződéskötési folyamatot a továbbiakban is figyelemmel követik.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az egészségügyi többlettámogatásról szóló megállapodást Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs negyedik ülése után jelentette be. Ennek értelmében a kormány 10,2 milliárd forintos keretet biztosít az egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztésekre.

Fürjes Balázs már korábban is ismertette az Egészséges Budapest Program célkitűzéseit:

  • Támogatják új praxisközösségek létrehozását, diagnosztikai központ építését és szakrendelők, háziorvosi rendelők kibővítését több kerületben.
  • Csökkentik a várólistákat a CT-re és az MR-re, a képalkotó eljárásokra.
  • Támogatják a telemedicina-szolgáltatást, az okoseszközök bevonását a gyógyításba.

Az Egészséges Budapest Programon belül több eszközbeszerzés is történt fővárosi kórházakban. A fejlesztés keretében a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manner Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjában 1,2 milliárd forintból valósult meg fejlesztés a legmodernebb technológiai megoldásokat tükröző, kombinált képalkotó és operációs helyiségében az úgynevezett hibrid műtő kialakításával.

A program idei támogatásainak kerületi bontását korábban Karácsony Gergely főpolgármester ismertette, és jelezte, hogy ez egy többéves program, a támogatást pedig az igények szerint osztják majd el.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón leszögezte: minden kerületi önkormányzat még ebben a hónapban hozzájut a megállapodásnak megfelelően az egészségügyi támogatáshoz. A csúszást azzal indokolta, hogy „a főváros nem tud egyenes választ adni arra a kérdésre, hogy felmondtak-e egy megállapodást, vagy sem”.

(Borítókép: Fürjes Balázs. Fotó: Trenka Attila / Index)