Kásler Miklós fontos egészségügyi fejlesztést jelentett be Borsodban

2021.11.19. 15:39

Beruházásokkal, korszerűsítésekkel újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriája, valamint a gyermeksürgősségi ellátás – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós elmondta: az ország legnagyobb forgalmú egészségügyi intézményének évek óta stabil a gazdálkodása, és az elmúlt három évben mintegy 15 milliárd forintnyi beruházás történt a betegellátás, illetve a háttérszolgáltatások területén.

Révész János, az intézmény főigazgatója kifejtette: 300 millió forintos uniós forrásból kialakítottak egy, a gyerekek és fiatalkorúak ellátására specializálódott pszichiátriai épületet, amelynek ötszáz négyzetméteres területén komplex járóbetegellátó és gondozóközpontot alakítottak ki.

Hozzátette: ez a beruházás hiánypótló volt, hiszen az északkelet-magyarországi régióban eddig nem volt szervezett gyermek- és ifjúsági pszichiátria ellátás. Most az új épületben járó- és fekvőbeteg-ellátásra is lehetőség lesz. Ezen kívül – folytatta a főigazgató – 850 millió forint uniós forrásból megtörtént a felnőtt pszichiátria épületének rekonstrukciója. Az épületen szerkezeti változtatásokat hajtottak végre, valamint kicserélték a víz, a fűtés és egyéb energetikai rendszereket.

A főigazgató beszámolt továbbá arról, hogy 2,7 milliárd forintból fejlesztik az intézmény gyermeksürgősségi ellátását. Az országos második legnagyobb gyermekgyógyászati centrumában egyebek között bővítik a gyermeksürgősségi és traumatológiai ambulanciákat, megújul a teljes műtőblokk, valamint a központi betegellátónak közvetlen összeköttetése lesz a helikopterleszállóval.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: egyszerre kell megküzdeni egy világjárvánnyal és fejleszteni az egészségügyet, azonban az ország gazdasági eredményei mindkettőt lehetővé teszik. Emlékeztetett, hogy a kórházban eddig is folyamatosak voltak a beruházások, napelemparkot létesítettek, korszerűsítették a szülészeti és koraszülöttrészleget, a kardiológiai, a gasztroenterológiai vagy az onkológiai osztályt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház három városban hat telephelyen 3400 ágyon látja el a térség betegeit, évente kétmillió embert – számolt be az MTI.