Kemenesi Gábor: A fél világ nincs beoltva, újabb mutációk jöhetnek

2021.11.19. 10:01

Más fejlett országokhoz hasonlóan hazánkban is nagy hangsúlyt fektetnek a harmadik oltás felvételére, mint arról korábban beszámoltunk, egyes csoportok számára azt már kötelezővé is tették. Kemenesi Gábor virológus ugyanakkor figyelmeztet, hogy a világ fele még az első két oltást sem kapta meg, ami újabb mutációk megjelenésének adhat teret

A fél világ megkapta az oltást

– közölte Facebook-oldalán Kemenesi Gábor. A járványügyi szakember szerint rengeteget beszélünk az egyenlő vakcinaelosztásról, s mindez nem véletlen.

Eddig a világ népességének csupán az 52 százaléka kapta meg legalább az első dózist, a lakosságarányos dózisszámok pedig egymástól nagyon eltérőek. Száz emberre vetítve a következőképp néznek ki:

  • Magas jövedelmű országok: 144-143.
  • Közepes-alacsony jövedelmű országok: 65.
  • Alacsony jövedelmű országok: 6.

A virológus emellett rámutatott: több ismétlő dózist adtak be a fejlett országok az elmúlt néhány hétben, mióta ezt elkezdték, mint Afrika teljes lakossága egy év alatt.

Ez virológiai szempontból a járványnak olyan lehetséges mozgásteret biztosít továbbra is a kevésbé átoltott területeken, ahol a mutációk megjelenésének kockázata is nagyobb. Gyakori tévhit a járvány kezdete óta, hogy az oltások növelik a vírus mutálódási esélyét, holott ez éppen fordítva van

– jelentette ki Kemenesi.

Itthon is halmokban áll a vakcina

Magyarországon vakcinabőség van – erről Gulyás Gergely beszélt a tegnapi Kormányinfón.

Jelenleg ötféle koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, ezen belül is 9,7 millió oltás. Ugyanakkor folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok, rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy azért csak öt vakcina, mert a Szputnyik már elfogyott. Továbbra is van ugyanakkor Pfizer, Moderna, Janssen, Sinopharm és AstraZeneca.

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a neheze most következik. Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában

A miniszterelnök 

  • a járványügyi helyzetről elmondta, hogy még csak most jön a neheze; ötödik hullám pedig akkor nem lesz, ha mindenki beoltatja magát.
  • A gyermekek oltásával kapcsolatban részletezte, hogy decemberben lehet olyan orvosszakmai vélemény, amely alapján döntés születhet az 5 és 12 év közöttiek oltakozásáról.
  • A rendvédelemben és az egészségügyben elrendelt felmondási tilalommal kapcsolatba hangsúlyozta, hogy olyan helyzet van, amikor be kell látni, hogy bizonyos szakmákból nem lehet távozni.
  • A benzinárak befagyasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormánynak lépnie kellett, a „rendkívüli helyzetben nem óvatoskodni kell”.
  • A kormány hetek óta dolgozik azon, hogy a rezsicsökkentést kiterjesszék a kisvállalkozókra is; a GDP-eredmények pedig rosszabbak a vártnál.
  • A 13. havi nyugdíj nincs veszélyben, miután az a jövő évi költségvetést terheli.