Megfürdetik a Lánchíd oroszlánjait

2021.11.19. 15:30

Alapos fürdetés után, aprólékos munkával restaurálják a Lánchíd oroszlánjait. A restaurátorok hónapok óta dolgoznak a Lánchíd hídfőit díszítő kőoroszlánokon egy újpesti műteremben. Az egyenként több mint tíztonnás szobrok 2022 decemberére kerülnek vissza a helyükre – tájékoztatta szerkesztőségünket a BKK.

A restaurátorok először felmérik, milyen állapotban vannak a szobrok. Mivel a mészkő a környezeti hatások miatt „elgipszesedik”, megköti a szennyeződéseket, a felszíne pedig elszíneződik, elsőként megtisztítják a szobrokat. Közben vegyszeres pakolásokat tesznek azokra a felületekre, például a száj vagy a hajlatok környékére, ahol a környezeti szennyeződések még sötétebbé tették az oroszlánok felületét. Ezután újabb mosás és fertőtlenítés következik.

A szakemberek azt is feltárják, hogy a szobrok hol tartalmaznak idegen anyagot, kőbetétet vagy egyéb korábbi pótlásokat. Ehhez kalapáccsal kell végigkopogtatniuk az oroszlánokat. Részletes hibatérképet készítenek, amelyen jelölik, hol vannak repedések vagy javításra szoruló részek. A szobrok vizsgálatát, valamint a nagy porral és fröcsköléssel járó tisztítási munkákat még szabadtéren végzik el. A szobrokat csak ezután viszik a műterembe, ahol pótolják a hiányzó darabokat, és elvégzik a szükséges javításokat.

A restauráláson a műteremben fognak dolgozni a szakemberek. A vizes technológiával elvégzett tisztítás folytatására tavasszal lesz újra lehetőség.

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze. Az elemek tömege egyenként 2,8 tonna, 5,5 tonna és 4,3 tonna. Egy kőoroszlán összesen tehát 12,6 tonna, vagyis valamelyest nehezebb, mint egy alacsonypadlós, városi szóló autóbusz utasok nélkül.