Az orrunkig sem fogunk látni, szinte az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2021.11.20. 16:40

Szombat este a rétegfelhőzet terjeszkedni kezd, emellett sokfelé képződik köd. Számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb szitálás alakulhat ki a ködös részeken – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szombaton a többnyire mérsékelt déli, délnyugati szél az Alföld északkeleti részén időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken gyenge fagy is lehet.

Várható hőmérséklet hajnalban
Várható hőmérséklet hajnalban
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap reggel az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet fokozatosan csökken, javulnak a látási viszonyok, legnagyobb eséllyel északon maradhatnak tartósan borult, párás területek. Számottevő csapadék reggel sem várható, legfeljebb ködszitálás fordulhat elő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az Alföld északi peremén és Borsodban az átmeneti délutáni javulás után szombat estétől ismét helyenként sűrű köd várható; vasárnap hajnalra pedig több helyen képződik sűrű köd. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes szintű figyelmeztetést adott ki vasárnap reggelre tartós, sűrű köd miatt az ország szinte egész területére.

köd
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán beszámolt arról, hogy az északkeleti tájakon több helyen beragadt a pára, köd, rétegfelhőzet, ennek megfelelően pedig a hőmérsékletek is jóval alacsonyabban alakulnak. Vasárnap már nagyobb területen van esély a felhőzet, párásság megmaradására – tették hozzá.

Egy másik bejegyzésükben kiemelték, hogy pénteken és szombat hajnalban az ország nagyobb részén bőven az átlag felett alakultak a hőmérsékletek. Mint írták,

ebben az időszakban a minimumok általában 1 fok környékén (szélsőséges esetben -15 fok alatt) alakulnak, ehhez képest a szél, valamint a köd és a réteges felhőzet együttes hatására csak kevés helyen tudott 1 fok köré vagy az alá lehűlni a levegő mára virradóan.

Hozzátették, hogy péntek délután az átlagos 8 fok helyett volt, ahol 15 fokot is mértek, ami azonban messze áll a 20,4 fokos rekordtól.