Aki kijön a kórházból Covid után, meggondolja magát és felveszi az oltást

2021.11.20. 06:26

A kórházak intenzív osztályain újra megfeszített küzdelem folyik a koronavírusos betegek életéért – számolt be a közszolgálati televízió, amely egy év után ismét a Honvédkórház Covid-intenzív osztályán forgathatott.

A Covid-osztályon azt tapasztalják, hogy a beoltatlan betegek a kórházból való kikerülés után szinte minden esetben meggondolják magukat, és úgy döntenek, hogy mégis felveszik a védőoltást.

A stáb egy kórteremben is forgathatott, ahol az egyik betegágyon egy elhunyt beteg feküdt, aki nem sokkal előtte halt bele a koronavírusba. 

A csatorna beszámolójában elhangzott, hogy a lélegeztetésre szoruló fertőzöttek többsége nem kérte az oltást, sokuk állapota pedig olyan gyorsan romlik, hogy már nem tudják őket megmenteni.

Egy oltatlan beteg, Deim Zsolt az M1-nek úgy nyilatkozott: eddig megpróbálták átvészelni a járványt oltás nélkül, viszont azzal, hogy már átestek a betegségen, be kell látnia: enélkül nem megy. 

Ha én egyszer innen kijutok és felépülök, akkor mindenféleképpen be fogom magamat oltatni

– jelentette ki a férfi. 

Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakorvosa azt mondta: az oltások hatása határozottan látszik.

A szakember szerint ezt az is alátámasztja, hogy egyrészt oltással ritka, aki az intenzív osztályra kerül. Előfordul, de arányában sokkal ritkábban, mint oltatlanul.

Azt is kiemelte, hogy aki oltás után kerül az intenzív osztályra, az sokkal jobb eséllyel kerül ki az osztályról élve. Péter Ádám egyúttal felhívta a figyelmet az oltás felvételére is, mert a járvány negyedik hullámának megfékezéséhez szerinte erre van szükség.