Hétfőtől teljesen megváltoznak a hétköznapok Magyarországon

B OB20200603005
2021.11.21. 14:14
A járványhelyzet adatai alapján a kormány további szigorításokat jelentett be csütörtökön. Ezek már szombattól életbe léptek, azonban hétfő az első hétköznap, amikor már nagyon oda kell figyelni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 18-i kormányinfón jelentette be, hogy a negyedik hullám intenzitása miatt ismét járványügyi szigorításokra van szükség. A kapcsolódó szabályozások még aznap megjelentek a Magyar Közlönyben.

A közzétett rendeletmódosítás értelmében november 20-tól, vagyis szombattól újra kötelező zárt térben a maszkhasználat.

A maszkot olyan módon kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles maszkot viselni:

 • üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
 • a bevásárlóközpontok területén az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével,
 • a fellépők kivételével az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától – így különösen színház, tánc-, zeneművészet –,
 • a mozik területén az irodák és az üzemi helyiségek kivételével,
 • a múzeumok, könyvtárak, archívumok, közművelődési intézmények, közösségi színterek, levéltárak, közigazgatási szervek, posták olyan részein, ahol látogatókat, illetve ügyfeleket fogadnak, valamint „minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben”,
 • a zárt térben megrendezett sportrendezvényeken a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és ezek segítői kivételével,
 • a fellépők, illetve a felszólalók kivételével a zárt térben tartott zenés, táncos rendezvény, kulturális esemény, falunap, illetve egyéb rendezvény helyszínén történő munkavégzés során,
 • az edző- és fitnesztermekben, az uszodákban, a közfürdőkben, a jégpályákon, illetve a szálláshelyeken történő munkavégzés során.

A bölcsődékben, a köznevelési intézményekben, szakképző intézményekben az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben pedig a rektorok, illetve az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait azzal, hogy „a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg”.

A rendelet azt is tartalmazza, hogy „a vallási közösség szertartásán a maszkviselés szabályairól a vallási közösség dönt”.

Arról már korábban döntött a kormány, hogy november 1-től a közösségi közlekedési eszközökön, továbbá az állomásokon, a megállóhelyeken és a pályaudvarokon kötelezően viselni kell a maszkot.

Felértékelődik a védettségi igazolvány

Mivel a rendezvényszervezők eltérően értelmezték a megjelent rendeletet, az RTL Klub Híradó kérdésére a kormány pontosított: ha egy rendezvényre eddig is kellett védettségi igazolvány, akkor ott a vendégeknek továbbra sem lesz kötelező viselniük a maszkot. Ez a helyzet

 • a konferenciákkal,
 • zenés-táncos rendezvényekkel,
 • koncertekkel.

Például a Papp László Sportarénában vagy az Akvárium Klubban a vendégeknek továbbra sem kell maszkot viselniük, csak a személyzetnek.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt is közölte: csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket.

A kormány az RTL Klub Híradójának azt is megerősítette, hogy a dolgozókon kívül másoknak nem kell maszkot felvenniük az éttermekben, edzőtermekben, uszodákban és szállodákban sem. Azokon a helyeken azonban, ahol eddig nem volt szükség védettségi igazolványra, például a plázákban, mozikban, színházakban vagy múzeumokban, ezentúl kötelező lesz a maszkviselés.

A szabályok betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, illetve ebben a honvédség is közreműködhet. Szabálytalanság esetén a hely üzemeltetőjét és a maszkot nem viselő embert is megbírságolhatják.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI) • Hírek
 • Hírek