Kásler Miklós: Ha sokan veszik fel az oltást, le lehet törni a negyedik hullámot

DBZOL20211105002
2021.11.22. 14:39 Módosítva: 2021.11.22. 14:39

Minden a koronavírus elleni oltás mellett szól, az oltás hatékonyságával semmi nem vetekszik – jelentette ki Kásler Miklós a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában. Az emberi erőforrások minisztere szerint ha sokan veszik fel az oltást, le lehet törni a járvány negyedik hullámát.

Minden tudományos eredmény arra mutat, hogy mindenkinek kérnie kell az oltást, illetve a már kétszer beoltottaknak kérniük kell a harmadik dózist is

– hangsúlyozta a szakember. Figyelmeztetett, hogy a vizsgálatok szerint a megfertőződés és a kórházba kerülés az oltatlanok esetében 4-6-szoros eséllyel következik be. Hozzátette, hogy a koronavírus okozta halálozás rizikója a krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel és szívelégtelenséggel küzdők esetében három-négyszeres.

Kásler Miklós kifejtette, hogy az első két oltás után az idő előrehaladtával jelentősen csökken a védettség mind az ellenanyagszintet, mind a sejtes immunitást tekintve, ezt lehet a harmadik oltással ismét 90 százalékra emelni.

A magyar egészségügy heroikus küzdelmet vív, de a legmagasabb szinten helytáll a járványban. Az egészségügyben dolgozók fáradtak, a lelki teher nagy rajtuk, de az emberek növekvő átoltottságával, kevesebb kórházi esettel az ágazat terhei csökkenhetnek

– fogalmazott a miniszter. A tervezett műtétekről azt mondta, hogy

  • 2013-ban 70 ezer ember szerepelt az egészségügyi várólistákon,
  • 2019-re ezt sikerült 23-24 ezer emberre csökkenteni,

a járványidőszak alatt viszont visszakúszott a várólistákon a betegszám nagyjából a 2013-as adatok felére.

A szakmai kollégiumok tájékoztatása szerint például a csípőprotézis műtéteknél háromnegyed év, a szemműtéteknél fél év a várakozási idő. Olyan más területeken, mint az urológia vagy a nőgyógyászat, néhány hét és néhány hónap közötti időt becsül a szakma a várólisták ledolgozásához – mondta Kásler Miklós.

(Borítókép: Kásler Miklós 2021. november 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)