Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a fővárosi kormányhivatal a benzinkutakon

2021.11.22. 09:31

Nem bíz semmit a véletlenre a fővárosi kormányhivatal. Legalábbis, ami a rögzített üzemanyagárakat illeti. A kormány döntése értelmében 480 forintnál többet nem lehet elkérni november 15-től a benzin és a dízel literjéért.

Budapest Főváros Kormányhivatala rendkívüli, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a budapesti benzinkutakon.

A kontroll a benzinkutakon található mérőeszközökre fókuszál. A kormányhivatal megvizsgálja, hogy a kiszolgált üzemanyag mennyisége egyezik-e azzal, amit a mérőeszköz mutat, a megengedett eltérés nem lehet nagyobb fél százaléknál. 

Az ellenőrzés során a töltőpisztolyoknak sértetlen tanúsító jellel kell rendelkezniük, amely a minősítéstől számított egy évig érvényes. A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálatokra a vásárlók érdekében van szükség.

A Mol vinné a bajba került benzinkutakat

Bár az első ellenőrzéseket már elvégezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a benzinkutakon, miután a kormány november 15-től 480 forinton maximalizálta a benzin és a gázolaj árát, a rendelet miatt sok töltőállomás nehéz helyzetbe került, mert nem tudja tartani az árat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már korábban jelezte, hogy azoknak a benzinkutaknak az üzemeltetésére, amelyek felfüggesztik a működésüket, csütörtökig lehet pályázni.

A Mol jelezte, hogy lecsapna a lehetőségre, és átvenné a bajba jutott töltőállomások üzemeltetését.

A Mol stratégiai vállalat, egyik legfontosabb feladata Magyarország üzemanyag-ellátása. A Mol az ITM kiírását követően jelezte, hogy megfelel azoknak a feltételeknek, amelyekkel a folyamatos ellátás érdekében a veszélyhelyzet idején átmenetileg képes a minisztérium által kijelölt töltőállomások üzemeltetésére

– közölte az olajtársaság, hozzátéve, ezzel járulnának hozzá, hogy a településeken, a régiókban folyamatos és zavartalan legyen a hozzáférés a benzinhez és a gázolajhoz.

A Mol jelenleg 468 töltőállomással rendelkezik az országban.