Donáth Anna: Márki-Zay Péter rengeteg populista üzenettel operál

2021.11.23. 17:09 Módosítva: 2021.11.23. 18:13
A Momentum új elnöke azt ígéri, hogy visszahozza a közösségi élményt a pártba; szerinte új lendületre van szüksége a Momentumnak.

„Azt gondolom, hogy nagyon sok üzenettel vágtunk neki a kampánynak, és nem volt egy koherens magyarázóerő, egységes vízió” – jelentette ki Donáth Anna az előválasztással kapcsolatban a Telexnek adott interjúban.

Október elején mondott le Fekete-Győr András a Momentum elnöki pozíciójáról, miután a párt küldöttgyűlése úgy döntött: új vezetőre van szükség a választási kampány következő szakaszában. Fekete-Győr András az utolsó helyen végzett az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában, majd maga kezdeményezte, hogy a párttagságot képviselő küldöttség döntse el, vele szeretnének-e belevágni a választási kampányba, vagy valaki mással. Vasárnap a Momentum küldöttgyűlése Donáth Anna európai parlamenti képviselőt választotta meg pártelnöknek.

Donáth Anna szerint az elválasztási kampányban az emberek nem értették, hogy a Momentum elszámoltatni szeretne vagy nyugati Magyarországot teremtene.

Nem meséltük el, hogy ezek a különálló elemek ugyanarról szólnak. De ez nem is csoda, hiszen akkora volt a hangzavar az ellenzéki oldalon az előválasztás különböző részleteiről, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudta

– fogalmazott az új pártelnök.

Fekete-Győr András rossz szerepléséről Donáth Anna azt mondta, mindannyiuknak van benne felelősségük, miközben nem történt hatalmas kudarc, és „nagyon sok jó eredményt” ért el a Momentum.

Azt viszont súlyos hibának tartom, hogy az egyéni jelöltekről csak egy fordulóban dönthettek a szavazók, mert követhetetlen volt, hogy melyik párt kit támogat, és miért

– tette hozzá.

Donáth Anna azt is elmondta: Fekete-Győr András nélkül nem lenne ma Momentum, „a szíve-lelke-motorja volt a közösségnek”, és sokat tett azért, hogy a párt ne essen szét.

Az új pártelnök úgy véli, az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon, és mindenki arra vár, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogy álljon össze a közös csapat. Donáth Anna azonban sokkal fontosabb kérdésnek tartja, hogy mikor kezdenek el végre a választóikkal beszélni, illetve mikor tudják megmutatni: az ellenzéki közösség képes együtt dolgozni.

Nekünk ez most a feladatunk, nem pedig az, hogy pozíciókon vitatkozzunk

– jelentette ki.

Donáth Anna szerint Márki-Zay Péter győzelme meglepetést okozott, és mintha a pártok kicsit azt gondolnák innentől kezdve, hogy már nem őket nyomja a felelősség súlya. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről egyébként azt gondolja, hogy rengeteg populista üzenettel operál, de látja benne az erőt, hogy végig tudja vinni a kampányt, a Momentum pedig ott lesz mellette, és szövetségesként segíti.

Ugyanakkor Donáth Anna nem szeretné, ha a közös kampány uszításon és gyűlöletkeltésen alapulna. A Momentum új elnöke kifejtette: meg kell találni azokat az egyszerű üzeneteket, amelyekkel át tudják adni azt az értékrendet és víziót, hogy milyen Magyarországot szeretnének.

Olyan témához viszont nem fognak asszisztálni a kampányban, amellyel nem értenek egyet, és a szövetségi politikában az embernek néha meg kell húznia a vörös vonalat, amelyen nem hajlandó átmenni. „Soha nem lesz olyan, hogy mindenben százszázalékosan egyetért mindenki” – jegyezte meg Donáth Anna. Mint mondta, a Momentumban is vannak hangsúlybeli különbségek, de büszkék a sokszínűségükre.

(Telex)