Megkapta a főváros az idei egészségügyi pénzeket a kormánytól

2021.11.23. 09:22
Tízmilliárd forinthoz jut hozzá Budapest, több részletben.

Az egészségügyi fejlesztésekre költhető összeg utalását Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára már a múlt héten jelezte, miután tárgyalt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel. Még két éve egyezett meg a főváros és a kormány, hogy utóbbi 

az Egészséges Budapest Program keretében 2020 és 2024 között évi 10 milliárd forinttal, tehát összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit.

Az önkormányzatok a pénzt egyebek közt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják. 

Tavaly az első részlet már februárban megérkezett, az idei csak most novemberben. Illetve októberben a kormány adott 14,8 milliárd forintot kilenc budapesti és két Pest megyei állami fenntartású, közfinanszírozott kórház fertőtlenítési célú felújítására.

A most folyósított tízmilliárdos összeg nagyobb része, 5,7 milliárd forint a kormány központi tartalékából, a gazdaság-újraindítási programokra félretett keretből származik. A többit az Emberi Erőforrások Minisztériuma különböző költségvetési sorairól szedték össze. Ennek fő forrása a sportlétesítmény-fejlesztések támogatása és a sporttevékenység támogatásán belül a „munkahelymegőrző közfeladatok támogatása”, e két tételből összesen 4,4 milliárdot vettek el.

(via hvg.hu)