Az orvosi kamara titkára szerint politikai okokból nem adják ki a járványügyi adatokat

2021.11.23. 13:20

Vélhetően politikai okokból nem adják ki a hatóságok a részletes járványügyi adatokat, pedig ezek sokat segíthetnének – mondta a Magyar Orvosi Kamara titkára. 

Nagy Marcell kifejtette: bár a központban rendelkezésre állnak a járványügyi adatok, az egészségügyi intézményekbe már nem jutnak vissza. Ezáltal a dolgozók tudják, mi a helyzet az osztályukon, de például a saját kórházuk egy másik épületéről már nem tudnak semmit. Így az egészségügyi dolgozók helyzetét a létszám- és a megfelelő, friss szakmai protokoll hiánya mellett az információ hiánya is megnehezíti – mondta Nagy Marcell, majd az RTL Klub híradójának kérdésére hozzátette: 

mondhatni háborús medicina zajlik jelen pillanatban. 

Az orvosi kamara titkára azt is kifogásolta, hogy nem tudni, hogy a kórházakban kezeltek közül hányan kapták meg az oltást, pedig ez segíthetne abban, hogy az embereket meggyőzzék a szükségességéről.

Az én véleményem az, hogy ennek kizárólag politikai oka lehet

– felelte arra, hogy szerinte miért nem adják ki az egészségügyi hatóságok azokat a járványadatokat, amelyeket gyakran már bírósági úton próbálnak megszerezni tőlük

A csatorna kereste a Koronavírus Sajtóközpontot is; mindössze azt írták, hogy rendszeresen közlik a járványügyi adatokat. Hozzátették: a kórházba kerülés az oltatlanok esetében négyszer–hatszor nagyobb eséllyel következik be.