A Semmelweis rektorhelyettese: Napokon belül engedélyezhetik az 5–11 évesek oltását

2021.11.23. 19:21

A járvány negyedik hullámában több a pozitív koronavírusos eset a gyerekek között, jóval többen kerülnek kórházba, mint a második vagy harmadik hullám idején.

Ezért is lenne kedvező fejlemény a vírus elleni védekezésben, ha minél hamarabb elkezdhetnék oltani az 5–11 éves korosztályt – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. 

Napokon belül eljöhet az a pillanat, hogy Európában, illetve hazánkban is engedélyezik, és onnantól kezdve nem lesz semmi akadálya e korosztály oltásának. Mi már nagyon készülünk rá. Sokan kérdeznek is engem, hogy mikor várható, bízom benne, hogy még az idén el tud indulni a gyerekek oltása 

– mondta a rektorhelyettes.

Szabó Attila hozzátette: a fiatalok esetében egy-egy súlyosabb esettel találkoznak, de ők a rizikócsoportba tartoznak.

Beszélt arról is az ATV Híradójának, hogy javában zajlik az oltási akcióhét, hétfőn csaknem 131 ezer oltást adtak be, ebből több mint 18 és fél ezren kapták meg az első oltásukat. Ennek ellenére még nagyon sokan vannak, akik elutasítják a védőoltást, amire ellenszer lehetne az, ha látnák, mi zajlik a kórházak intenzív osztályain. 

Azt gondolom, hogy nem ez a jó megoldás, hogy ilyen képeket mutatunk, és bemennek stábok

– vélte Szabó Attila. 

Ennek valószínűleg a kórházi dolgozók is örülnének, mert a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint fogalmuk sincs arról, hogy saját osztályukon kívül mi történik az egészségügyi intézményekben.